Live acumObservator 13 Weekend
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Un secret bine păzit iese la iveală. Legenda omului-lup din Transilvania

Legendele şi basmele româneşti sunt pline de personaje fantastice! Avem balauri, vampiri, moroi, zmei, zâne şi chiar vârcolaci. Despre cei din urmă se credea că, la fiecare lună plină, se transformă în lupi. Puţină lume ştie însă că în mitologia românească mai există o variantă a vârcolacului. Pricoliciul de lup

Legendele şi basmele româneşti sunt pline de personaje fantastice! Avem balauri, vampiri, moroi, zmei, zâne şi chiar vârcolaci. Despre cei din urmă se credea că, la fiecare lună plină, se transformă în lupi. Puţină lume ştie însă că în mitologia românească mai există o variantă a vârcolacului. Pricoliciul de lup.

La fel ca un vârcolac, îşi putea schimba forma, dar după bunul plac, nu doar când luna era plină. Şi, mai mult de atât, putea controla lupii. Un personaj despre care se credea că ar fi pricolici a trăit până la începutul anilor 2000. Deşi nu ar fi fost un om rău, satul în care trăia îi ştia de frică. Iar povestea lui a fost transformată în documentar.

Izbuc. Un sat bihorean care s-ar fi pierdut în uitare dacă acolo n-ar fi trăit, până nu demult, un om bizar. Graţian Florea pe numele său, bărbatul a fascinat imaginaţia unui sat, dar şi pe cea a unui regizor. Fiul regretatului Liviu Ciulei, Thomas. Chiar dacă omul a murit în 2001, povestea lui încă este spusă. Dar să o luăm cu începutul.

Dar nu asta face ca povestea lui să fie demnă de un film. Ci blestemul care s-ar fi abătut asupra lui încă de la naştere. Tradiţia zonei spune că pruncul nu poate veni pe lume până când moaşa nu îi ghiceşte destinul.

Graţian a trăit aproape toată viaţa singur, într-o cocioabă cocoţată pe un deal de lângă sat. De acolo cobora doar pentru a colinda satul în căutare de provozii.

Dacă a fost sau nu pricolici bărbatul, nu vom şti niciodată. Povestea lui însă continuă să fascineze oamenii din zonă. Şi de parcă legendea omului care vorbea cu lupii nu e suficient, se spune că în acelaşi sat a trăit un bărbat longeviv, care s-a stins la onorabila vârstă de 200 de ani.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro