Antena Căutare

Unicul Muzeu al Aurului din Europa se află în judeţul Gorj, în apropiere de Mănăstirea Tismana!

Acolo puteţi afla povestea salvării tezaurului României, în Al Doilea Război Mondial. Operaţiunea a fost strict secretă, pentru că a implicat protejarea a peste 200 de tone de aur, sub formă de lingouri şi monede. Iar casetele care adăposteau comoara au fost ascunse într-o peşteră.

Neptun - aşa s-a numit operaţiunea de salvare a aurului României. Forţe impresionante au fost implicate pentru ca tezaurul României sa fie pus la adăpost. A fost transportat în mare parte pe calea ferata şi păzit permanent de militari. Locaţia, oraşul Tismana, nu a fost aleasă deloc la întâmplare.

Ca totul sa rămână secret, mănăstirea a fost închisă vizitatorilor, iar accesul spre munte a fost restricţionat.

Cu ajutorul documentelor din arhiva BNR, istoricii au reuşit să refacă întregul şir al evenimentele de la acea vreme.

În ianuarie 1947, tezaurul a fost scos din grotă şi dus înapoi în Capitală. Era intact. Mii de casete cu aur au fost încărcate în vagoane şi după 11 zile au ajuns în București.

Muzeul Tezaurului de la Tismana a fost inaugurat în urma cu aproape patru ani în prezenta Guvernatorului Băncii Naţionale şi a Mitropolitului Olteniei. Investiţia s-a ridicat la două milioane de lei.

Un român care locuiește la celălalt capăt al lumii și-a regăsit familia printr-un mesaj pe Facebook... Când Nicolae Ceaușescu a venit în vizită, regina Angliei s-a ascuns în grădină, cu câinii! Care a fost motivul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x