Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

Omul se îmbolnăvește de VIRUȘI sau de VIRUSURI? Cum vorbim corect gramatical

În această perioadă în care se discută foarte mult despre un subiect de interes general, gripa, epidemia și coronavirus, este important să știm și cum vorbim despre aceste probleme! În primul rând, un argument și o părere ar trebui să fie exprimate corect din punct de vedere gramatical pentru a putea fi măcar ascultate și apoi luate în seamă!

Omul se îmbolnăvește de viruși sau de virusuri?

Problemele care ar putea afecta mase de oameni ne privesc pe toți! Dacă tu te exprimi greșit gramatical poți influența ascultătorul să creadă că felul în care folosești tu cuvintele este corect. La rândul lui, va prelua greșeala împrăștiind-o oamenilor cu care interacționează și care nu sunt nici ei siguri de anumite aspecte ale limbii. Gramatica e ca un virus, să învățăm să împrăștiem ce trebuie!

Viruși sau virusuri?

Dacă o să verificaţi dicţionarele limbii române existente pe piaţă ori dexonline.ro o să observaţi că pentru substantivul virus există două forme de plural, ambele acceptate: virusuri şi viruşi.

Un aspect foarte important este acela să înțelegem că unul este virusul informatic, de pe calculatoare și device-uri și altul este cel care ne îmbolnăvește, agentul patogen!

Chiar dacă opiniile pe Internet sunt diverse, ele nu reprezintă o autoritate, dar existenţa dezbaterilor pe acest subiect în spaţiul online poate infulența răspândirea unei GREȘELI frecvente!

Nu necesită vizită la medic, fii tu antibioticul celor din jur!

După cum spuneam, dicţionarele par să nu ne ajute prea mult, menţionând ambele variante de plural, nefăcând distincţie între virusul de computer şi microb.

Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie (DOOM2) se ocupă de acest subiect şi face lumină!

Conform DOOM2 forma viruşi se referă la virusul informatic, iar pentru agentul patogen există ambele forme de plural, atât viruşi, cât şi virusuri.

EXPLICAȚIE copiată din DOOM2:

  • !virus1: (program de calculator) s.m, pl. viruși
  • !virus2: (agent patogen) s.n, pl. virusuri/viruși

Asta înseamnă că ambele forme sunt corecte, dar au altă semnificație!

Deci, dacă nu vreţi să greşiţi, până când Academia Română va lua o decizie în privinţa specializării acestor forme de plural, puteţi folosi pluralul viruşi, fără teama de a greşi. Ori - şi mai bine - reţineţi cum se face diferenţa dintre cele două forme de plural şi folosiţi-le în cunoştinţă de cauză.

De ce e limba română o limbă unică? Azi, de Ziua Internațională a Limbii Materne, 11 motive și curiozități care fac din română un univers în sine...

Postarea unui medic "îngheață" România! "Nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii de coronavirus. O să fie vai de noi!"

Noul coronavirus nu ucide copii. Nicio persoană cu vârstă de până la nouă ani nu a murit din cauza Covid-19

Apel către populația care vine din Italia: "Spuneți adevărul!" Cei care fac declarații false în formularele primite în aeroport vor răspunde penal

România scapă de coronavirus?! Codiv-19 este sensibil la temperaturile ridicate și "moare" la peste 20 de grade Celsius

Recomandari