Antena Căutare

22 de ani de la executia sotilor Ceausescu

De Craciun, in urma cu 22 de ani, sotii Ceausescu au fost executati. Pentru romani, caderea regimului comunist era egala atunci cu o libertate fara margini.

Pe 25 decembrie 1989, sotii Nicolae si Elena Ceausescu au fost judecati, de un tribunal militar ad-hoc, dupa un proces sumar care a durat trei ore. La finalul acestuia, cei doi au primit sentinta.

Ambii au fost legati la maini, cu toate ca acceptasera sa mearga in mod onorabil la executie.

Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati la cateva minute dupa citirea sentintei. Un pluton format din soldati in termen i-a impuscat pe cei doi chiar in curtea unitatii militare unde a avut loc procesul.

Tribunalul respectiv, a carui legitimitate a fost ulterior contestata, si-a asigurat un loc special in istorie prin faptul ca avocatul insarcinat cu apararea lui Ceausescu a facut front comun cu procurorul, in loc sa isi apere "clientul". Dupa 22 de ani, exista inca foarte multe semne de intrebare in legatura cu acest eveniment istoric. Personaje-cheie, care au participat la proces s-au sinucis, au disparut in conditii misterioase sau au fost victime ale unor ciudate accidente.

Foto: Intactimages

Mesajul lui Traian Basescu de Craciun: Sa pastram speranta unui viitor mai bun... Vezi ce isi doresc politicienii de Craciun!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x