Antena Căutare

Adunarea NATO: Scutul antiracheta, subiect cheie pentru Rusia si Romania

Reprezentantul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a declarat duminica, la Adunarea Parlamentara a NATO, ca „Alianta Nord-Atlantica nu poate lasa apararea propriului teritoriu in responsabilitatea Rusiei, la fel cum nici Moscova nu poate face acelasi lucru, in conditiile in care NATO si Federatia au un parteneriat, nu o alianta”.


De multe ori nu reusim sa intelegem de ce Alianta si liderii acesteia nu accepta propunerile facute de Rusia pentru a crea o aparare uniforma antiracheta, care va asigura o protectie a tarilor NATO, Europei si Rusiei. E greu sa explicam alegatorilor nostri ca acest lucru se intampla doar pentru ca noi suntem inca in aceasta etapa a lipsei de intelegere. In ultimii 20 de ani ai noii Rusii, multe lucruri s-au schimbat in tara noastra, iar relatiile noastre s-au schimbat in bine", a declarat Zhambalnimbuev.

Ambasadorul Ducaru a raspuns ca NATO nu poate transfera responsabilitatea protectiei propriului teritoriu, insa o solutie ar fi corelarea strategica a celor doua sisteme.

Propunerea Rusiei de a avea un sistem de aparare antiracheta integrat NATO - Rusia prezinta dificultatea responsabilitatii fiecarei parti: nu cred ca Rusia ar transfera responsabilitatea protejarii propriului teritoriu spre NATO sau altcuiva. In mod similar, NATO nu poate sa dea responsabilitatea acoperirii, apararii unei parti a teritoriului sau altcuiva. De aceea, in aceasta etapa, cand elaboram un parteneriat strategic NATO-Rusia, dar ca sa fim sinceri nu suntem o alianta NATO-Rusia, Rusia nu este membra a aliantei - deci optiunea logica este sa corelam strategic, sa conectam strategic cele doua sisteme, astfel incat sa facem schimb de date, proceduri", a spus Ducaru.

Parlamentarul rus a invocat necesitatea ca Rusia sa primeasca garantii clare ca „apararea antiracheta" americana nu va fi indreptata impotriva Federatiei.

Articolul continuă după reclamă

Putem avea o idee clara ca apararea antiracheta nu va fi indreptata impotrvia Rusiei? Pentru ca eu constat ca nu exista nici o astfel de garantei. Poate ele vor fi introduse in viitor, dar in prezent ele sunt inexistente si ceea ce este important este sa mentinem un echilibru intre armele ofensive - echilibru prevazut intre NATO si Rusia. Cred ca noi trebuie sa cadem de acord cu privire la ele si va trebui sa clarificam aceste aspecte pentru alegatorii nostri", a spus oficialul rus.

In replica, Ducaru a subliniat ca sistemul antiracheta gazduit de Romania nu este ofensiv, ci strict defensiv si, prin urmare, nu poate fi indreptat impotriva cuiva.

Sursa: Antena3

Foto: praha.eu

Unei delegate de la AP NATO i s-a facut rau, din cauza caldurii... Relatia NATO-Rusia, in impas: Moscova refuza sa intre sub umbrela scutului antiracheta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x