„De multe ori nu reusim sa intelegem de ce Alianta si liderii acesteia nu accepta propunerile facute de Rusia pentru a crea o aparare uniforma antiracheta, care va asigura o protectie a tarilor NATO, Europei si Rusiei. E greu sa explicam alegatorilor nostri ca acest lucru se intampla doar pentru ca noi suntem inca in aceasta etapa a lipsei de intelegere. In ultimii 20 de ani ai noii Rusii, multe lucruri s-au schimbat in tara noastra, iar relatiile noastre s-au schimbat in bine", a declarat Zhambalnimbuev.
Ambasadorul Ducaru a raspuns ca NATO nu poate transfera responsabilitatea protectiei propriului teritoriu, insa o solutie ar fi corelarea strategica a celor doua sisteme.
„Propunerea Rusiei de a avea un sistem de aparare antiracheta integrat NATO - Rusia prezinta dificultatea responsabilitatii fiecarei parti: nu cred ca Rusia ar transfera responsabilitatea protejarii propriului teritoriu spre NATO sau altcuiva. In mod similar, NATO nu poate sa dea responsabilitatea acoperirii, apararii unei parti a teritoriului sau altcuiva. De aceea, in aceasta etapa, cand elaboram un parteneriat strategic NATO-Rusia, dar ca sa fim sinceri nu suntem o alianta NATO-Rusia, Rusia nu este membra a aliantei - deci optiunea logica este sa corelam strategic, sa conectam strategic cele doua sisteme, astfel incat sa facem schimb de date, proceduri", a spus Ducaru.
Parlamentarul rus a invocat necesitatea ca Rusia sa primeasca garantii clare ca „apararea antiracheta" americana nu va fi indreptata impotriva Federatiei.
„Putem avea o idee clara ca apararea antiracheta nu va fi indreptata impotrvia Rusiei? Pentru ca eu constat ca nu exista nici o astfel de garantei. Poate ele vor fi introduse in viitor, dar in prezent ele sunt inexistente si ceea ce este important este sa mentinem un echilibru intre armele ofensive - echilibru prevazut intre NATO si Rusia. Cred ca noi trebuie sa cadem de acord cu privire la ele si va trebui sa clarificam aceste aspecte pentru alegatorii nostri", a spus oficialul rus.
In replica, Ducaru a subliniat ca sistemul antiracheta gazduit de Romania nu este ofensiv, ci strict defensiv si, prin urmare, nu poate fi indreptat impotriva cuiva.
Sursa: Antena3
Foto: praha.eu