- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Seful statului a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca este partizanul cresterii pragului electoral pentru intrarea partidelor politice in Parlament de la 5% la 10%. In opinia lui Basescu, aceasta masura ar oferi coerenta actului de guvernare prin bipolarizarea scenei politice, prin crerea unui sistem format din doua partide mari, situatie care duce cu gandul la sistemul politic american.
Presedintele mai doreste si sistem uninominal pur, cu castigatorul calificat din primul tur de scrutin si avertizeaza Parlamentul ca poate initia prin Guvern revizuirea Constitutiei, daca alesii mai trag de timp si nu trec la transpunerea continutului ultimului referendum national in Constitutie: trecerea la unicameralism si reducerea la 300 a numarului total de parlamentari.
In prezent pragul electoral pentru partide politice este de 5%, dar legea prevede si un prag electoral alternativ, care permite intrarea in Legislativ a formatiunilor sau aliantelor care castiga alegerile in minimum sase colegii la Camera Deputatilor si trei colegii la Senat.
Seful statului a apreciat ca, dincolo de cresterea pragului electoral, ar fi nevoie si de introducerea unui sistem uninominal pur intr-un tur sau doua, in care mandatul de parlamentar sa fie adjudecat de primul clasat in alegeri.
"Eu sunt un partizan al pragului de 10%. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de - n.r.) uninominal intr-un singur tur sau in doua tururi. Asta va crea doua mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cat timp vom sta tot in Coalitii, nu vom avea guvernari coerente", a spus Basescu.
Presedintele a mai avertizat parlamentarii ca in cazul in care vor mai tergiversa revizuirea Constitutiei, exista si varianta de a-si folosi prerogativele referitoare la initierea procesului de revizuire.