Atributiile presedintelui interimar Crin Antonescu sunt insa limitate fata de cele ale presedintelui in exercitiu, potrivit legii fundamentale. Concret, presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate cere cetatenilor sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
In rest, presedintele interimar poate face orice. De exemplu, potrivit articolului 94 din Constitutie, seful statului numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege si acorda gratierea individuala. Iar, conform articolului 91, presedintele are atributii in domeniul politicii externe: "(1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege. (2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice".
Tot presedintele este cel care ii numeste pe magistrati si prezideaza lucrarile Consiliului Superior al Magistraturii la care participa. Potrivit articolului 134 din Constitutie, Consiliul Superior al Magistraturii propune presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.
Mandatul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a expirat, el fiind delegat in aceasta functie, conform legii, pana in 16 august, de catre seful sau ierarhic, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi. Iar mandatul lui Kovesi expira si el in 2 octombrie.
Foto: Intactimages
UPDATE! Traian Basescu a fost SUSPENDAT din functia de presedinte!... USL cere demisia europarlamentarului Monica Macovei...