Antena Căutare

Cine ii ia locul lui Traian Basescu? Crin Antonescu, presedinte neales pentru 3 luni

Daca Parlamentul aproba cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, in cel mult 30 de zile trebuie organizat un referendum pentru demiterea acestuia. Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar, conform modificarii realizate de Guvernul Ponta asupra Legii referendumului, daca jumatate plus unu din cetatenii care se prezinta la urne spun "DA", presedintele e demis. Apoi, Constitutia prevede ca, in termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou presedinte, perioada in care interimatul este asigurat de presedintele Senatului, care, acum, este co-presedintele USL si liderul PNL Crin Antonescu.

Atributiile presedintelui interimar Crin Antonescu sunt insa limitate fata de cele ale presedintelui in exercitiu, potrivit legii fundamentale. Concret, presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate cere cetatenilor sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

In rest, presedintele interimar poate face orice. De exemplu, potrivit articolului 94 din Constitutie, seful statului numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege si acorda gratierea individuala. Iar, conform articolului 91, presedintele are atributii in domeniul politicii externe: "(1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege. (2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice".

Tot presedintele este cel care ii numeste pe magistrati si prezideaza lucrarile Consiliului Superior al Magistraturii la care participa. Potrivit articolului 134 din Constitutie, Consiliul Superior al Magistraturii propune presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.

Articolul continuă după reclamă

Mandatul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a expirat, el fiind delegat in aceasta functie, conform legii, pana in 16 august, de catre seful sau ierarhic, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi. Iar mandatul lui Kovesi expira si el in 2 octombrie.

Foto: Intactimages

UPDATE! Traian Basescu a fost SUSPENDAT din functia de presedinte!... USL cere demisia europarlamentarului Monica Macovei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x