"Astăzi am sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă, dată la miezul nopţii de Guvernul Orban, prin care a modificat - din nou! - legislaţia privind alegerile şi a legiferat practic turismul electoral", afirmă Marcel Ciolacu, pe Facebook.
El îi transmite premierului Ludovic Orban că nu acestea sunt priorităţile românilor.
"Nu #turismelectoral îşi doresc românii, ci măsuri concrete menite să le facă viaţa mai bună. Nu vă mai jucaţi de-a criza politică, învăţaţi să guvernaţi pentru #oameni şi nu vă mai daţi ordonanţe în interes propriu!", mai spune Ciolacu.
Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
OUG, care a provocat critici din partea PSD, a fost publicată în Monitorul Oficial la 10 zile de la adoptarea în Guvern.
Data alegerilor anticipate se stabileşte cu cel puţin 50 de zila înaintea votării.
Actul normativ prevede că în ţară alegerile se desfăşoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri şi sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel naţional.
De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.
OUG prevede şi situaţia în care ”alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alaegrilor locale generale din anul 2020”, situaţie în care alegătorii vor vota în aceleaşi secşii de votare, prezenţa la vor fiind consemnată în lise separate pentru cele două tipuri de scrutin.
De asemenea, conform anunţului făcut încă de la adoptarea ordonanţei, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora - fiind patru senatori şi opt deputaţi.
OUG prevede şi folosirea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu, inclusiv pentru alegerile anticipate.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţa, luni, că a trimis o scrisoare oficială Avocatului Poporului, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG care modifică legea electorală pentru alegerile parlamentare. "(...) este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituţionale", afirma Kelemen.
Sursa : news.ro
Predoiu: Aş fi găsit o cale să îmi exprim părerea, dacă aş fi considerat că preşedintele ar trebui să respingă aceste pr... Predoiu, aviz negativ după audieri: Probabil trebuie să ne cerem scuze că avem bune relaţii cu ambasadele statelor membr...