In opinia sa, dupa neincrederea in banci, in moneda unica europeana, in politicile asistentiale, a venit vremea neincrederii in state, si nu mai este vorba despre "saracul Niger sau totalitara Coree de Nord", ci despre Grecia si SUA. Preda precizeaza ca lumea postcomunista parea sa fi regasit orizontul increderii, dupa ce razboiul rece instituise suspiciunea absoluta.
"Vedem ca in mai putin de trei ani neincrederea a ocupat din nou terenul politicii. Nimeni nu pare sa mai stie unde poti pune piciorul fara a te afunda in mlastina nesigurantei", adauga el. Cristian Preda mai scrie ca, la Bucuresti, criza are parte de "doua lecturi foarte diferite": "opozitia o vede ca pe tornada pe care o provoaca chiar guvernantii", iar pentru unii dintre cei aflati la putere, criza e, in schimb, "uraganul pe care l-am evitat".
"Daca s-ar opri aici, explicatia ar fi rezonabila. Ea isi pierde insa credibilitatea din clipa in care austeritatea e infatisata ca modernizare. Orice om rational intelege ca atunci cand nu ai resurse trebuie sa tai cheltuieli. A-i spune insa ca in acest fel o duce mai bine inseamna a-i leza demnitatea. Din pacate, nu doar ca buletinul meteo nu ne spune daca a fost tornada sau uragan, dar nici macar ceva cat de cat rezonabil despre ziua de maine", adauga Cristian Preda.
Citeste si Jurnalul!