Antena Căutare

Demnitarii nu risca nimic pentru deciziile gresite

Pentru fiecare decizie gresita luata in calitate de ministru, orice membru al guvernului risca, teoretic, pana la 12 ani de inchisoare. Prevederi in acest sens sunt cuprinse in Legea privind respon­sabilitatea ministeriala. Articolele sunt insa elaborate in asa maniera incat lasa loc de interpretare. Astfel, se ajunge ca, in practica, ministrii sa raspunda doar politic in fata celor care i-au numit in functii. (Raspunderea penala - in cazul savarsirii unor infractiuni - un capitol distinct.)

De exemplu, in legea amintita se prevede ca „prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea guvernului sau a unui minis­ter, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere inte­reselor statului, constituie infrac­tiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 12 ani". Din 1999, de cand a intrat in vigoare actul normativ, si pana in pre­zent, niciun ministru nu a fost gasit vinovat pentru o astfel de fapta.

De asemenea, in aceeasi lege se pr­ecizeaza ca „emiterea de ordine norma­tive sau instructiuni cu caracter dis­- cri­minatoriu pe temei de (...) catego­rie sociala, avere sau origine sociala, de natura sa aduca atingere drepturilor omu­lui" constituie infractiune si se pe­dep­seste cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

O asemenea prevedere duce imediat cu gandul la reducerile de salarii decise de guvern in luna iunie. Problema este cu atat mai actuala dupa ce magistratii Tribunalului Valcea au hotarat ca redu­cerea salariilor cu 25 la suta in cazul a sase functionari publici este ilegala, intrucat incalca drepturile omului, mai exact dreptul la proprietate.

Intrebat daca guvernul poate intra sub incidenta prevederii respective din Legea raspunderii ministeriale, Florin Iordache, deputat PSD, ne-a declarat ca „este greu de probat o asemenea chestiune", intrucat masura a fost apli­cata uniform, pentru toti angajatii din sistemul public. In opinia sa, prevederile din lege nu sunt foarte concrete si, din aceasta cauza, lasa loc la interpretari.

La randul sau, senatorul Ioan Chelaru ne-a precizat ca „poate fi facuta o plangere penala pe acest temei", in baza arti­colului din legea amintita. Din decla­ratiile publice rostite in ultimul an cel putin reiese ca guvernantii fie cunosc hibele legislative, fie nu iau in calcul decat raspunderea politica.

Tot articolul, in Financiarul

Legea Salarizarii, adoptata de Guvern. Salariul minim: 670 lei... Mircea Geoana: Un proiect de lege adoptat pe angajare neconstitutionala nu poate fi legal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x