Antena Căutare

Elena Udrea cere inca UN MILIARD de euro pentru ministerul sau!

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, vrea ca cel putin un miliard de euro din fondurile europene care n-au fost absorbite de alte ministere, printre care si cel al Muncii, sa fie cedat MDRT.

"Cred ca toti ministrii trebuie sa avem in vedere nevoia Romaniei de a aduce acesti bani in tara. Stiu ca exista si orgoliu personal, care de foarte multe ori e piedica la o decizie corecta. Eu cred ca ar trebui sa vedem acum, toti colegii ministri, interesul national si sa ducem banii care se pare ca nu pot fi folositi pe un anumit program operational sectorial acolo unde este nevoie de ei si se pot cheltui imediat", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca MDRT a contractat pe diverse proiecte toata suma de 4,3 miliarde de euro alocata din fonduri europene si are proiecte depuse in valoare de 12 miliarde de euro.

"MDRT a contractat toate fondurile europene pe care le-a avut la dispozitie, in valoare de 4,3 miliarde de euro. Din pacate, platile nu merg la fel de bine cum merg contractarile. Noi am facut plati de un miliard de euro pana in acest moment", a spus Udrea la finalul unui seminar.

"Deci, daca am mai avea bani pe Programul Operational Regional, pe care noi am terminat de facut contractarile, am putea cheltui imediat aceste fonduri. De aceea, noi ne-am gandit sa cerem si de la alte ministere, acolo unde, din analize, este evident ca nu vor putea accesa toti banii", a afirmat Udrea, care a precizat ca MDRT are cateva propuneri, pe care le va inainta ministerelor vizate.

Ministrul a dat ca exemplu ministerul Muncii, care are o rata slaba de absorbtie pe programul operational sectorial POSDRU, care are ca obiectiv dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia.

"Au 4,4 miliarde de euro. Acolo am solicitat ca o parte sa se aloce Programului Operational Regional, dar pot fi luati bani si din alte programe. Fiecare ar trebui sa fie onest si sa spuna cati bani mai poate atrage", a adaugat ministrul.

Udrea a afirmat ca MDRT s-ar bucura sa primeasca cat mai multi bani, dar daca ar primi cel putin un miliard de euro de la toate ministerele, o parte din bani ar fi distribuiti si catre reabilitarea termica a locuintelor. "Problema este ca economia romaneasca are nevoie de acesti bani acum. Sunt bani care intra in infrastructura, creeaza locuri de munca, si ne-ar folosi daca i-am cheltui in 2012 si 2013. De aceea s-a infiintat acest minister nou, al Afacerilor Europene", a mai spus ministrul.

Ea a explicat ca MDRT a primit acceptul Comisiei Europene ca reabilitarea termica a locuintelor sa poata fi facuta si cu fonduri europene dar ministerul nu mai are bani disponibili pentru acest program.

Noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, are la dispozitie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentand fonduri europene, dupa ce in patru ani de la aderare platile facute din bani UE nu trec de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta doar 13,5% din suma alocata.

Infiintarea ministerului condus de Orban survine unei perioade in care atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc au invocat necesitatea atragerii fondurilor europene, ca o solutie pentru problemele de infrastructura, de mediu sau de dezvoltare regionala, in contextul unei cresteri economice limitate inclusiv de contextul international.
Romania beneficiaza de fonduri structurale in cuantum de 19.213.036.712 euro (81.665.012.544 miliarde de lei) care pot fi accesate prin mai multe programele operationale.

Cele mai recente date ale Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) - valabile la data de 31 august - arata ca au fost depuse 30.162 de proiecte cu o valoare totala de peste 235 de miliarde de lei, dintre care aproximativ 150 de miliarde de lei contributie UE. Au fost si multe proiecte respinse - peste 12.000 de proiecte- iar 5.385 sunt in curs de evaluare. Pe de alta parte, 8.652 de proiecte au fost aprobate pana la data de 31 august.

Valoarea totala a acestora este de 83,2 miliarde lei (aproximativ 19 miliarde de euro), contributia UE fiind de aproximativ 50 de miliarde de lei. Contractele sau deciziile de finantare cu beneficiarii sunt insa mult mai putin numeroase, respectiv 6.765.

Totalul platilor in lei a fost, pentru toate programele operationale finantate din fonduri structurale de aproape 11,7 miliarde de lei, din care 6,7 miliarde de lei prefinantare, 4,3 miliarde lei lei rambursari din contributia UE si 687,7 milioane de lei rambursari de la bugetul de stat.

Platile catre beneficiari din contributie UE pentru totalul programelor operationale reprezinta 13,5% in raport cu alocarea totala de la UE in perioada 2007 - 2013.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Discutii PSD-PDL despre aniversarea Regelui: "Sunteti un comunist pocait!”; "Regele a fost decorat de Stalin!”... Protest la "Munca": Sulfina Barbu si Ioan Botis, huiduiti copios...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x