Laszlo Borbely vrea mai multe scoli cu denumiri maghiare la Targu Mures

Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, astazi, la Targu Mures, ca numarul scolilor din municipiu care au denumiri in limba maghiara ar trebui "sa fie proportional cu numarul locuitorilor de etnie maghiara".

El a afirmat ca actualul primar, Dorin Florea, membru al partidului de guvernamant, ar trebui sa cada de acord cu inspectorul scolar general, Dumitru Matei (membru PDL), pentru a da numele fostului primar Bernady Gyorgy Scolii nr. 2, construita de acesta.

"Este foarte trist faptul ca in Targu Mures, in afara de Liceul Bolyai si Liceul Szasz Albert, nu avem o scoala in care predarea sa se faca in limba maghiara, deci sa fie o scoala maghiara (exclusiv maghiara - n.r.). Intreb eu: acel primar care spune ca el e de acord sa fie un Liceu Bernady, ce a facut in ultimii 12 ani pentru a infiinta o scoala cu numele Bernady Gyorgy, cel care a construit scoala? Si acum, inspectorul-sef este o persoana apropiata de partidul de guvernamant, de PDL, si ar trebui sa discute domnul primar cu acest inspector scolar, ca sa se dea numele lui Bernady acelei scoli", a spus Borbely, potrivit Mediafax.

In acest context, el a spus ca numarul scolilor din Targu Mures care au denumiri in limba maghiara ar trebui sa fie proportional cu numarul populatiei maghiare din municipiu.

"Nu ar trebui doar doua-trei scoli sa fie in limba maghiara, ci ar trebui sa fie mult mai multe, proportional cu numarul locuitorilor de etnie maghiara. Sunt foarte multe personalitati in istoria orasului, de etnie maghiara, care pot sa fie cinstite si sa poarte scolile respective numele lor. De aceea spun sa vedem bine, numai noi putem sa avem incredere in noi. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i convingem pe acei oameni de bun-simt si de incredere care doresc ca sa se coalizeze cu noi, ca merita sa se coalizeze", a mai spus Borbely.

Conform datelor recensamantului din 2002, in Targu Mures maghiarii reprezinta 46,73 la suta din totalul populatiei.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intact Images

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri