Antena Căutare

Ludovic Orban cere guvernului să se angajeze în faţa instituţiilor europene că va susţine proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, aminteşte că PNL a iniţiat un proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru anchetarea magistraţilor, adoptat tacit în Camera Deputaţilor şi aflat în dezbaterea Senatului în calitate de cameră decizională.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, solicită Guvernului să se angajeze în faţa instituţiilor europene că va susţine proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, iniţiat de PNL, şi că va sprijini efectiv implementarea pe deplin şi complet a recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. De asemenea, Orban solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să abandoneze procedura de instalare în funcţie a noului şef al Secţiei Speciale, "întrucât credibilitatea acestei instituţii este pe deplin compromisă şi lipsită de recunoaştere din partea experţilor internaţionali".

"Partidul Naţional Liberal a luat act de publicarea Raportului GRECO în privinţa sistemului de justiţie din România, extrem de critic cu modificările aduse legislaţiei de PSD şi ALDE. Experţii internaţionali confirmă o dată în plus, în aceeaşi abordare cu cea a Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, faptul că deciziile luate de PSD şi ALDE nu au avut alt scop decât acela de a compromite lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei şi funcţionarea statului de drept. Acest lucru demonstrează că justeţea argumentelor Partidului Naţional Liberal în cadrul dezbaterilor parlamentare şi a tuturor acţiunilor întreprinse ulterior, precum şi validitatea acuzaţiilor aduse de PNL cu privire la agenda anti-europeană a partidelor de guvernământ", afirmă Ludovic Orban, într-un comunicat de presă transmis marţi.

El aminteşte că PNL a iniţiat un proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru anchetarea magistraţilor, adoptat tacit în Camera Deputaţilor şi aflat în dezbaterea Senatului în calitate de cameră decizională.

Orban spune că angajamentul PNL, luat odată cu semnarea "Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României", iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, este acela de a milita pentru revizuirea Legilor Justiţiei, a ordonanţelor care au operat modificări ale acestora, abandonarea proiectelor care vizează modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi reluarea de la zero a discuţiilor, numai în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene.

Articolul continuă după reclamă

"Solicităm Guvernului României să se angajeze în faţa instituţiilor europene că va susţine acest proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale şi că va sprijini efectiv implementarea pe deplin şi complet a recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Obiectivul ţării noastre trebuie să fie acela de a obţine ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar acest lucru este posibil doar prin îndeplinirea standardelor prevăzute în rapoartele Comisiei Europene. Totodată, solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcţie a noului şef al Secţiei Speciale, întrucât credibilitatea acestei instituţii este pe deplin compromisă şi lipsită de recunoaştere din partea experţilor internaţionali. În acest sens, reamintim membrilor CSM opinia formulată de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, organism afiliat Consiliului Europei, care recomandă abandonarea integrală a acestei iniţiative", afirmă Orban.

El adaugă că, în condiţiile în care situaţia Secţiei Speciale se află în analiza Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, "o probabilă decizie nefavoriabilă a acesteia nu va face decât să afecteze şi mai mult credibilitatea sistemului de justiţie din România".

GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o ”o anomalie” a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală. iar măsurile luate de autorităţile române sunt în deplină contradicţie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluţie profund îngrijorătoare. se arată în Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România, făcut public marţi.

”În Raportul ad hoc, GRECO recomandă să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. GRECO reaminteşte că a evaluat crearea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ca una dintre cele mai controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală”, indică .

Conform GRECO,această recomandare a fost vădit ignorată.

”GRECO este în mod serios îngrijorat de consecinţele pe care aceste evoluţii le au asupra independenţei sistemului judiciar, precum şi asupra luptei împotriva corupţiei în România, şi insistă ca Secţia de urmărire penală pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să fie desfiinţată”, potrivit documentului.

”GRECO constată că doar una dintre cele cinci recomandări specifice cuprinse în Raportul său ad-hoc a fost implementată şi că cele patru recomandări rămase nu au fost implementate. În plus, cele două recomandări reiterate din Runda a patra de evaluare sunt încă în curs de implementare în cadrul procedurii de conformitate aferente Rundei a patra. Acestea fiind spuse, GRECO salută faptul că, în data de 4 iunie 2019, Prim-ministrul român a anunţat intenţia de a abandona reformele judiciare controversate, şi încurajează autorităţile să implementeze în totalitate recomandările GRECO fără orice altă întârziere”, se arată în document.

GRECO ia notă de progresele înregistrate în ceea ce priveşte eliminarea incompatibilităţilor judecătorilor şi procurorilor, spre exemplu, faptul că nu pot desfăşura activităţi externe, altele decât cele din învăţământul superior şi funcţiile didactice. GRECO recunoaşte, de asemenea, că unele măsuri iniţiale au fost luate de către autorităţi pentru a aborda problema pensionării anticipate a procurorilor şi judecătorilor şi a consecinţelor acestora.

Sursa : news.ro

GRECO: Nivelul de conformare a României cu recomandările făcute rămâne "global nesatisfăcător"... Viitorul soţ al Elenei Udrea rupe tăcerea! Ce planuri are fostul ministru, după întoarcerea în România: „Finalizăm cu bo...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x