Antena Căutare

Ludovic Orban, în mesajul de Ziua Unirii Principatelor: Este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice

Premierul Ludovic Orban afirmă, în mesajul de Ziua Unirii Principatelor, că această zi este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice, iar ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 161 de ani ”a fost un cumul de voinţă şi de curaj politic datorită căruia există şi România de astăzi”.

”Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect pentru lege şi pentru binele societăţii”, afirmă premierul Ludovic Orban în mesajul cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

El reaminteşte că, în urmă cu 161 de ani, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generaţiei paşoptiste, unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârşită la 1 decembrie 1918, când a avut loc şi unirea cu Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureş.

”Ce poate fi mai frumos pentru o naţiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran şi independent? Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în acelaşi timp ca domnitor al Ţării Româneşti şi al Moldovei a însemnat, cum el însuşi spunea, conform relatărilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor. Avem multe de învăţat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Române. Chiar dacă au existat şi voci care se opuneau unificării, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor două principate au demonstrat dorinţa de unire a românilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o şansă istorică pentru întreaga naţiune”, notează premierul.

El precizează că reformele care au urmat în toate domeniile importante ale economiei şi vieţii social-politice au schimbat în bine destinul acestui popor.

Articolul continuă după reclamă

”A fost un cumul de voinţă şi de curaj politic datorită căruia există şi România de astăzi, revenită de peste un deceniu în marea familie europeană şi partener al Alianţei Nord-Atlantice. Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca naţiune atunci când ne uneşte un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere culturală şi economică dintre Moldova şi Ţara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea şi modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost însă posibile fără respectul pentru lege şi pentru binele întregii naţiuni”, afirmă Ludovic Orban.

Sursa : news.ro

Tăriceanu, de Ziua Unirii: Aşa cum Brătienii mergeau în marile capitale europene să se lupte pentru interesele României... Ziua de 24 ianuarie, sărbătorită separat la Focşani, oraşul Unirii, din cauza neînţelegerilor dintre autorităţi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x