"Sunt doua proiecte de Lege separate, sunt Legi distincte, Guvernul isi va angaja raspunderea pe fiecare in parte pentru ca acestea sa nu poata fi atacate la Curtea Constitutionala", a explicat liderul deputatilor PDL Mircea Toader.
PDL acuza tergiversarile Opozitiei
Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis sa il invite pe premierul Emil Boc la o sedinta a conducerilor Camerelor, miercuri, la ora 13.00 pentru a oferi unele lamuriri legate de legile cu masuri de austeritate pe care Guvernul vrea sa-si angajeze raspunderea si de avizele necesare pentru acestea.
Propunerea a venit din partea social-democratilor si a fost sustinuta de catre liberali. Decizia a suparat pe democrat-liberali care, prin presedintele Camerei, Roberta Anastase, au acuzat Opozitia ca incearca sa tergiverseze adoptarea acestor proiecte de lege prin procedura angajarii raspunderii.
Potrivit chestorului Ioan Chelaru, premierul Emil Boc va fi invitat intr-o sedinta extraordinara a Birourilor Permanente Reunite pentru a da explicatii cu privire la cele doua Legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.
"Birourile Permanente au luat o decizie prin vot, 13 voturi pentru, 9 impotriva si o abtinere ca maine (miercuri - n.r.), la orele 13.00, sa fie invitat primul ministrul", a anuntat Chelaru.
Motivele care au stat la baza luarii acestei decizii vizeaza o serie de explicatii suplimentare vizavi de invocarea in procedura de asumare a raspunderii a articolului 53 din Constitutie si, de asemenea, o serie de explicatii care au fost cerute de membrii BP cu privire la lipsa avizului CES, care este consultativ, dar, in acelasi timp, este necesar.
Propunerea a venit din partea presedintelui Senatului, Mircea Geoana, care a declarat anterior sedintei Birourilor Permanente Reunite, ca cele doua legi reprezinta o premiera in activitatea de legiferare, neexistand avize din partea CES, invocarea unui articol din Constitutie care vizeaza ordinea si siguranta nationala pentru doua proiecte din domeniul domeniul economic, social si bugetar, precum si posibilitatea reala de amendare a celor doua texte de legi.
"Urmeaza ca dupa aceasta intalnire, in continuarea sedintei Birourilor Permanente de miercuri, sa se stabileasca calendarul pentru ziua de luni, deci invitatia nu urmareste nicio secunda tergiversarea solutionarii si intrarii in procedura de asumare a raspunderii, ci urmareste lamurirea de catre primul ministrul a Birourilor Permanente asupra unor aspecte inca in discutie", a aratat Chelaru.
In schimb, presedintele Camerei, Roberta Anastase a acuzat reprezentantii PSD si PNL din conducerile celor doua foruri legisltive ca fac declaratii mincinoase de vreme ce actiunile lor sunt menite sa tergiverseze angajarea raspundeii guvernului pe msaurile de austeritate convenite cu FMI.
"In Birourile Permanente reunite PSD si PNL evident ca au tergiversat. Timp de doua ore am discutat diverse
lucruri prin care nu se incearca altceva decat tergiversarea acestor legi in plenul reunit" a sustinut Anastase, care a facut Opozitia resposnabila pentru blocarea discutarii pachetului de masuri si asumarii raspunderii.