Antena Căutare

Ministrul Educatiei pica la gramatica: substantivul "coleg" este de gen neutru!

Aflat in plenul Senatului pentru a sustine punctul de vedere al Guvernului la un proiect de lege, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, s-a facut de rasul senatorilor si al studentilor care asistau la sedinta, demonstrand ca gramatica limbii romane ii este o necunoscuta.

In toiul unei discutii in care presedintele Senatului, Mircea Geoana, ii reprosase modul in care li se adresase senatorilor , ministrul Educatiei a avut o replica naucitoare: "cuvantul "coleg" este neutru, nu este de fel feminin, este trecut in Dictionarul explicativ al limbii romane".

Afirmatia lui Funeriu i-a lasat perplecsi pe senatori. Dupa hohotele de ras si vociferarile vehemenete ale celor din sala, senatorul Georgica Severin l-a "educat" pe Funeriu in amuzamentul general: "Am o precizare simpla: este de genul masculin, totusi! Un coleg, doi colegi! Haideti, totusi, avem aici studenti care ne urmaresc", l-a taxat Severin pe cel care ocupa functia de ministru al Educatiei.

Ironia a fost dusa la extrem de catre liberalul Hasotti, care, facand referire la raportul proiectului de lege, i-a cerut presedintelui Senatului ca "neutru sa fie macar raportul".

In DEX, substantivul "coleg" este mentionat ca fiind de genul masculin:
COLÉG, -A, colegi, -ge, s. m. si f. Persoana care invata, activeaza, munceste impreuna cu altele intr-un anumit loc, considerata in raport cu acestea. - Din fr. collègue.

Gramatica limbii romane nu s-a dovedit insa a fi singura necunoscuta pentru ministrul Funeriu, care le-a aratat senatorilor ca nu-si cunoaste nici propriul proiect de Lege a Educatiei, pe care si-a pus semnatura si care a fost adoptat de Guvern prin asumarea raspunderii.

Initiativa legislativa aflata in dezbaterea senatorilor, care ii apartinea pedelistului Mihail Hardau, propunea ca profesorii universitari si din cercetare care implinesc varsta de pensionare de 65 de ani in timpul anului universitar sa iasa la pensie la finalul acelui an si nu imediat, asa cum prevede legislatia in vigoare.

Articolul continuă după reclamă

Mai mult, Hardau propunea ca acesti profesori sa poata fi mentinuti in activitate, prin decizia Senatului universitar, inca cel mult 5 ani ca profesori titulari si nu cu plata cu ora, asa cum prevede Legea Educatiei aflata in vigoare.

Sintagma "titulari" l-a deranjat insa pe ministrul Funeriu, el acuzandu-l pe initiatorul proiectului si pe membrii comisiei senatoriale de invatamant, care dadusera ok-ul pe proiect, ca, permitandu-le acestor profesori sa ramana titulari, de fapt doresc sa favorizeze pastrarea lor in functii de conducere in universitati si dupa implinirea varstei de 65 de ani.

"Miza acestei modificari din punctul de vedere al Guvernului este mentinerea si posibilitatea mentinerii in functii de conducere a unor profesori dupa varsta de pensionare de 65 ani. Aceasta este adevarata miza", a sustinut Funeriu.

A fost insa pus la punct de chiar colegul sau de partid, pedelistul Dumitru Oprea, la randu-i rector al unei universitati, care i-a demonstrat ministrului mai intai ca nu a citit propunerea legislativa, desi guvernul i-a dat aviz negativ, caci in propunere se spunea clar in final ca "in aceasta perioada personalul didactic si de cercetare nu poate detine functii de conducere".

Mai grav este insa ca ministrul Funeriu nu cunoaste Legea Educatiei aflat in vigoare, in care, de asemenea, se precizeaza clar la articolul 289 alineatul 2 ca, dupa pensionare, profesorii nu mai au dreptul sa ocupe o functie de conducere sau de administrare. Iar acest alineat al legii nu era propus pentru modifcare prin intiativa legislativa.

"Exista prevederi in Legea Educatiei nr 1/2011 care spun ca la implinirea varstei de 65 de ani profesorii nu mai pot exercita functii de conducere", i-a aratat ministrului Funeriu nestiinta sa pedelistul Dumitru Oprea.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Reorganizarea teritoriala a Romaniei se amana. PDL nu s-a inteles cu UDMR... Boc: Romania, apreciata de UE pentru controlul deficitului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x