Căutare Live

Negocierile de la Bruxelles au esuat. Basescu: "Reducerea bugetului UE va fi de 100 de miliarde"

Reuniunea la nivel inalt pe tema bugetului Uniunii Europene pe anii 2014 - 2020 a esuat, liderii europeni neajungand la un acord pe varianta financiara propusa de seful Consiliului European, Herman van Rompuy.

Tarile contributoare la buget, in frunte cu Marea Britanie, au cerut reducerea drastica a cheltuielilor. Pe de alta parte, statele din centrul si sudul continentului, intre care Romania, considera ca actualele reduceri sunt deja prea mari.

Formula de compromis nu a multumit pe nimeni, fapt confirmat si de Presedintia semestriala a Consiliului UE, citata de AFP.

Este de asteptat ca urmatoarea reuniune a Consiliului European pe tema bugetului pentru intervalul 2014-2020 sa fie programata la inceputul anului viitor, in ianuarie-februarie.

Dupa reuniune, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa.

"Am ajuns pe la jumatatea CE, prima jumatate s-a desfasurat in 2012, a doua in 2013, in prima parte a anului, speram ianuarie - februarie. Nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014 - 2020 dar in mod categoric s-au facut progrese, pentru ca in timp ce pentru unele state esential este nivelul de contributie, pentru altele e nivelul bugetelor de coeziune sau pentru PAC, am putea spune este aparenta contradictie intre contributorii neti si beneficiarii neti", a afirmat presedintele.

"Macar acum stim precis un lucru: reducerea va fi de 100 de miliarde fata de propunerea Comisiei. (...) Pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde. (...) Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde".

"In momentul de fata, in aceste doua zile, Romania a reusit sa-si generalizeze aceste facilitati pentru bugetul 2014 - 2020. Unele le-au avut si alte state, dar acum sunt generalizate pentru toate tarile, iar pentru noi lucrurile aratau foarte rau in propunerea initiala. (...) Exemplu - TVA eligibil ajuta foarte mult agentii economici pentru ca nu mai au o cheltuiala cu TVA si acest TVA vine in bugetul de stat. Cofinantarea am reusit sa o readucem la 85% si asa e deja inscrisa in proiectul care a circulat azi noapte. TVA eligibil si cofinantare de 85% inseamna pentru bugetul de stat al Romanei 2,2 pana la 2,4 de miliarde de euro pe an."

"Ce am reusit partial - prefinantarea. In propunerea Van Rompuy era 2%, am ajuns prin derogare la 9%, acum s-a acceptat o prefinatare de 4%, acele plati in avans. La infrastructura e mult, iar la bugetul de stat de asemenea e destul de mult, dar imi propun ca in acest interval de negociere sa ajungem totusi la 7% macar prefinantari, ceea ce ar fi extrem de important. Daca ramane in acord cu institutiile financiare, am introdus deja top-up-ul, inca 10% finantare europeana, ajungem la 95% pe proiecte si doar 5% contributie romaneasca. Acestea ar fi conditiile pe care noi le-am vizat cu prioritate."

"Stiu insa cert ca in momentul de fata pentru exercitiul bugetar 2014 - 2020, agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde de euro. La cele 5,5 se vor adauga inca minimum 5 miliarde de euro."

Adrian Nastase a scris o carte in inchisoare... Victor Ponta anunta ca este gata sa treaca peste disensiunile cu Basescu, dupa alegerile parlamentare...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Ce recomandă specialiștii
Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în viața ta, specialiștii îți vin în ajutor cu o listă de obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Aceste gesturi mărunte vor avea un impact semnificativ asupra rutinei tale de zi cu zi.
Catine.ro
Ultimele știri