Antena Căutare

Negocierile de la Bruxelles au esuat. Basescu: "Reducerea bugetului UE va fi de 100 de miliarde"

Reuniunea la nivel inalt pe tema bugetului Uniunii Europene pe anii 2014 - 2020 a esuat, liderii europeni neajungand la un acord pe varianta financiara propusa de seful Consiliului European, Herman van Rompuy.

Tarile contributoare la buget, in frunte cu Marea Britanie, au cerut reducerea drastica a cheltuielilor. Pe de alta parte, statele din centrul si sudul continentului, intre care Romania, considera ca actualele reduceri sunt deja prea mari.

Formula de compromis nu a multumit pe nimeni, fapt confirmat si de Presedintia semestriala a Consiliului UE, citata de AFP.

Este de asteptat ca urmatoarea reuniune a Consiliului European pe tema bugetului pentru intervalul 2014-2020 sa fie programata la inceputul anului viitor, in ianuarie-februarie.

Dupa reuniune, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa.

"Am ajuns pe la jumatatea CE, prima jumatate s-a desfasurat in 2012, a doua in 2013, in prima parte a anului, speram ianuarie - februarie. Nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014 - 2020 dar in mod categoric s-au facut progrese, pentru ca in timp ce pentru unele state esential este nivelul de contributie, pentru altele e nivelul bugetelor de coeziune sau pentru PAC, am putea spune este aparenta contradictie intre contributorii neti si beneficiarii neti", a afirmat presedintele.

"Macar acum stim precis un lucru: reducerea va fi de 100 de miliarde fata de propunerea Comisiei. (...) Pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde. (...) Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde".

"In momentul de fata, in aceste doua zile, Romania a reusit sa-si generalizeze aceste facilitati pentru bugetul 2014 - 2020. Unele le-au avut si alte state, dar acum sunt generalizate pentru toate tarile, iar pentru noi lucrurile aratau foarte rau in propunerea initiala. (...) Exemplu - TVA eligibil ajuta foarte mult agentii economici pentru ca nu mai au o cheltuiala cu TVA si acest TVA vine in bugetul de stat. Cofinantarea am reusit sa o readucem la 85% si asa e deja inscrisa in proiectul care a circulat azi noapte. TVA eligibil si cofinantare de 85% inseamna pentru bugetul de stat al Romanei 2,2 pana la 2,4 de miliarde de euro pe an."

"Ce am reusit partial - prefinantarea. In propunerea Van Rompuy era 2%, am ajuns prin derogare la 9%, acum s-a acceptat o prefinatare de 4%, acele plati in avans. La infrastructura e mult, iar la bugetul de stat de asemenea e destul de mult, dar imi propun ca in acest interval de negociere sa ajungem totusi la 7% macar prefinantari, ceea ce ar fi extrem de important. Daca ramane in acord cu institutiile financiare, am introdus deja top-up-ul, inca 10% finantare europeana, ajungem la 95% pe proiecte si doar 5% contributie romaneasca. Acestea ar fi conditiile pe care noi le-am vizat cu prioritate."

"Stiu insa cert ca in momentul de fata pentru exercitiul bugetar 2014 - 2020, agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde de euro. La cele 5,5 se vor adauga inca minimum 5 miliarde de euro."

Adrian Nastase a scris o carte in inchisoare... Victor Ponta anunta ca este gata sa treaca peste disensiunile cu Basescu, dupa alegerile parlamentare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x