Antena Căutare

Partidul Social Democrat a contestat la CCR atât pe formă, cât şi pe fond, proiectul de modificare a OUG 114

Partidul Social Democrat anunţă că a contestat la Curtea Constituţională atât pe formă, cât şi pe fond, proiectul de modificare a OUG 114, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

”Partidul Social Democrat a depus luni, 30 decembrie 2019, o sesizare de neconstituţionalitate împotriva proiectului de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 (PL-x nr. 669/2019), propus spre adoptare prin angajarea răspunderii Guvernului la data de 23 decembrie 2019. Sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare (faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă), cât şi fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul)”, precizează PSD.

Conform social-democraţilor, în prezent, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (PL-x nr. 93/2019) se află în procedură legislativă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, sub rezerva depunerii raportului de către comisiile sesizate în fond, iar domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă.

De asemenea, ei afirmă că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condiţiile în care acesta este şi pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituţională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunţe asupra acestuia.

”Când Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conţină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituţională. PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal şi constituţional şi mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piaţa forţei de muncă”,argumentează social-democraţii.

Articolul continuă după reclamă

În 23 decembrie, Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea bugetului pentru 2020, Legea asigurărilor sociale şi modificarea OUG 114.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Sursa : news.ro

Orban îl trimite pe ministrul Transporturilor să facă vizite inopinate pe şantiere şi îi cere să se asigure că antrepren... ALDE, după anunţul lui Rareş Bogdan privind organizarea alegerilor anticipate în luna aprilie: Nu intrăm în asemenea ave...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 11 octombrie. Mădălin și Dilinca au câștigat 15.000 de lei pentru Teodor
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 11 octombrie. Mădălin și Dilinca au câștigat 15.000 de lei pentru Teodor Vineri, 11.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x