Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita, Tamas Sandor, presedintele CJ Covasna, si Lokodi Edit Emoke, presedintele CJ Mures, s-au inscris pe listele Consulatului Maghiar din Miercurea Ciuc in luna noiembrie 2010, la numai o zi dupa ce Parlamentul de la Budapesta a modificat legislatia astfel incat solicitantii sa nu mai fie obligati sa aiba domiciliul in tara vecina.
Cei trei presedinti de CJ au declarat pentru Mediafax ca s-au grabit sa isi depuna actele pentru obtinerea cetateniei ungare chiar in prima zi de lucru a noului an pentru a da un exemplu locuitorilor din Transilvania, pe care i-au indemnat sa procedeze la fel.
"Este un drept oferit de statul ungar si cred ca e bine sa-l revendicam inca din primele zile ale anului. Cred ca pentru unificarea natiunii (maghiare - n.r.), chiar si a acelei parti ramasa in afara granitelor, obtinerea dublei cetatenii este benefica. Asta nu inseamna ca as dori sa traiesc in Ungaria sau copiii mei ar dori sa traiasca acolo deocamdata, este un drept prin care ne putem accentua apartenenta la aceeasi natiune", a declarat Borboly Csaba.
Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a venit la Consulat impreuna cu sotia si cei trei copii. Acesta sustine ca putea solicita si obtine cetatenia ungara inca din 1990, cand s-a dus in Ungaria, unde a trait timp de cinci ani impreuna cu sotia sa, insa a asteptat sa poata face acest demers "acasa".
"As fi putut sa cer cetatenia maghiara in perioada 1990-1995, cand am trait la Budapesta, dar nu am facut-o. Am vrut sa venim acasa si sa muncim aici. Asta este semnalul meu catre secuime, sa traim acasa, in Tinutul Secuiesc, cu dubla cetatenie, cu cetatenia maghiara. Acesta este secretul vietii mele", a afirmat Tamas Sandor.
La randul sau, Lokodi Edita Emoke, presedintele CJ Mures, a declarat ca este "unguroaica de cand se stie" si ca cetatenia ungara pentru care a aplicat luni reprezinta o recunoastere a faptului ca maghiarii traiesc si in afara Ungariei.
"M-am nascut in judetul Mures din parinti de nationalitate maghiara, totdeauna am stiut ca sunt unguroaica. Sentimentul ca dobandesc un act cu care sa dovedesc acest lucru este unul care tine mai mult de etica. Ne-am nascut unguri si cetatenia maghiara este o dovada a nationalitatii noastre, un act de recunoastere ca exista unguri si in alte teritorii, in afara Ungariei", a spus presedintele CJ Mures.
Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Balogh Gyorgy, a declarat, luni, ca procesul de depunere a documentatiilor pentru cetatenia ungara se desfasoara conform programarilor facute incepand din 8 noiembrie 2010.
"Avem cateva mii de inscrieri facute, pana in 10.000, ceea ce inseamna ca, daca cineva nu are programare anterioara, nu va putea sa-si depuna actele pana in luna martie", a spus Balogh Gyorgy, adaugand ca se lucreaza in doua schimburi, intre orele 8:00 si 19:00. Solicitantii au multe acte de completat, astfel incat este nevoie de 40 de minute pentru o singura persoana.
Vicepremierul Ungariei a anuntat inca din septembrie 2010 ca tara sa va demara din 2011 procesul de acordare a cetateniei ungare etnicilor maghiari de peste hotare care vor solicita acest lucru. Zsolt Semjen anunta atunci ca cererile de cetatenie vor putea fi depuse la orice oficiu de stare civila al unei administratii locale din Ungaria, urmand ca rezolvarea solicitarii sa se faca in trei luni.
Acordarea cetateniei oricarei persoane care o solicita, ai carei stramosi provin de pe teritoriul fostului regat ungar si vorbesc maghiara la un anumit nivel se numara printre cele mai elementare interese ale natiunii ungare, accentua atunci Semjen, facand referire la faptul ca tarile vecine au extins deja cetatenia lor proprie la conationalii din afara hotarelor lor.
Foto: Intactimages