Antena Căutare

Programul Basescu, pachet de masuri gresite

Iulie 2010 va ramane in istoria recenta drept luna saraciei: cresterea TVA cu cinci puncte procentuale a dus deja la explozia preturilor, iar taierea salariilor bugetarilor cu 25% contribuie si ea la scaderea puterii de cumparare a romanilor.

Cresterea TVA la 24% a fost aprobata in regim de urgenta de Guvern dupa ce Curtea Constitutionala a respins taierea pensiilor cu 15%. Masura ii loveste in mod egal pe toti romanii, fie ca sunt bugetari, pensionari, angajati in mediul privat sau intreprinzatori.

Initial, FMI propusese TVA de 24%, cota unica de 20% si reducerea cheltuielilor salariale cu 20%, dar Guvernul Boc-Basescu a "negociat" si a incercat sa arunce povara saraciei pe umerii batranilor prin reducerea otova a pensiilor. Si salariile bugetarilor au fost ajustate cu 25% in loc de 20%. A fost mentinuta insa cota unica de impozitare, dar firmele au fost aspru penalizate prin introducerea impozitului minim si, in cele din urma, prin majorarea TVA.


Toate masurile alternative propuse de mediul de afaceri si Opozitie au fost ignorate cu buna stiinta. Nici macar ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, nu a fost ascultat cand a cerut in Guvern eliminarea cotei unice. Impozitarea progresiva a veniturilor si reducerea impozitului pe profit ar fi permis relansarea economiei, fara sa mai fie nevoie de cresterea TVA sau de taierea salariilor cu 25%.

Premierul Boc s-a opus, pentru ca masura fusese propusa de Opozitie, si a majorat TVA. Dupa ce s-a pornit tavalugul scumpirilor, presedintele Basescu a iesit si a explicat public ca nu este de acord cu majorarea TVA. De parca pana atunci nu i-ar fi cerut nimeni parerea.

Tot articolul, in Jurnalul National

Liviu Dragnea: "Romania se afla intr-o situatie mai grea decat inainte de 1989"... Basescu: "Voi cere Guvernului sa scada iar TVA, si sa impoziteze toate pensiile cu 16%"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x