Radu Câmpeanu a încetat din viaţă! Fostul lider liberal a candidat la Preşedinţie împotriva lui Ion Iliescu la primele alegeri libere din 1990

 

Fostul lider liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

”Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, anunţă PNL.

Radu Anton Câmpeanu s-a născut în 28 februarie 1922, în Bucureşti. În studenţie, a fost şef al Tineretului Liberal.

Radu Câmpeanu a fost arestat în 1948, iar după mai mulţi ani în închisorile comuniste este eliberat şi emigrează în Franţa.

Radu Câmpeanu provenea dintr-o familie de liberali, a fost lider al Tineretului Liberal, iar la 25 de ani a fost condamnat de regimul comunist la închisoare, de unde a ieşit nouă ani mai târziu. În 1973 a reuşit să plece în Franţa, revenind în ţară în 1990, după Revoluţie, pentru a reînfiinţa Partidul Naţional Liberal. El este cel care a candidat la Preşedinţie împotriva lui Ion Iliescu la primele alegeri libere. Ulterior, a lansat ideea unei candidaturi a Regelui Mihai.

Câmpeanu s-a întors în România pe 5 ianuarie 1990, moment în care a reînfiinţat Partidul Naţional Liberal. Din martie 1990 a devenit preşedintele PNL, iar la primele alegeri libere din 20 mai 1990 a candidat la Preşedinţia României, alături de Ion Iliescu şi Ion Raţiu. Câmpeanu a obţinut 10% din voturile valabil exprimate şi a fost ales senator de Bucureşti şi vicepreşedinte al Senatului.

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe