Antena Căutare

Referendumul, sub lupa procurorilor: 528 de dosare penale privind posibile fraude electorale

Parchetul General a anuntat ca a deschis 528 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind in judete din Oltenia si Moldova, unde au fost inregistrate prezente record, de multe ori de peste suta la suta. Dintre cele 528 de dosare penale deschise pana acum de Parchet, 17 cauze au fost solutionate cu neinceperea urmaririi penale.

Cele mai multe dosare penale au fost deschise de Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova - 34 de cauze, Parchetul de pe langa Judecatoria Targoviste - 29, Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani - 22, Parchetul de pe langa Judecatoria Alexandria - 21, Parchetul de pe langa Judecatoria Gaesti - 18, Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta - 16, Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi - 12, Parchetul de pe langa Judecatoria Tecuci - 11, Parchetul de pe langa Judecatoria Bailesti si Parchetul de pe langa Judecatoria Racari - cate 10 dosare, informeaza Mediafax.

Potrivit documentelor transmise de Parchet, cele mai multe dosare nu privesc votul multiplu, ci infractiuni legate de falsificarea votului, cum ar fi introducerea de buletine de vot gata stampilate in urne, mita electorala, impiedicarea liberului exercitiu al votului.

Astfel, multe din dosarele investigate de procurori vizeaza infractiunea prevazuta de articolul 52 din Legea 3/2000, care spune urmatoarele: "Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi." De asemenea, o parte din dosare privesc mita electorala prevazuta la articolul 54 al Legii 3/2000. "Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani", spune legea. O alta categorie de infractiune este falsificarea votului prin introducerea mai multor buletine de vot in urma. "Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani", prevede articolul 55 din Legea 3/2000. "Art 53. (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani", este o alta infractiune cuprinsa in dosarele procurorilor.

Nu este prima data cand procurorii ancheteaza fraude electorale. La alegerile din 2008 sau 2009 au fost trimise in judecata zeci de dosare privind mita electorala sau votul mutiplu. In 2010, 2011 si 2012 au aparut primele sentinte. Din relatarile presei si sentintele emise rezulta ca cele mai multe condamnari au fost cu suspendare. Exista insa si un caz in care un barbat din Mehedinti a primit o condamnare de patru ani in urma unui dosar in care a fost acuzat de vot multiplu.

Anchete cu mana pe biblie, pentru votul la referendum... Emisarul SUA la Bucuresti: N-as fi venit daca nu era senzatia ca lucrurile aluneca in directia gresita ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x