Evenimentul are loc la Palatul Parlamentului, sub inaltul patronaj al sefului statului, Traian Basescu. Printre subiectele care vor fi abordate se numara aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, integrarea romilor si viitorul buget al Uniunii Europene.
"Ne intalnim la Bucuresti pentru a marca angajamentul politic al statelor riverane privind strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Acest summit este un eveniment cu rezonanta aparte pentru cetatenii europeni care locuiesc in macroregiunea dunareana. Ei asteapta un proiect viabil, cu rezultate concrete pentru calitatea vietii lor", a declarat Traian Basescu, in deschiderea evenimentului.
"Acum doi ani, la Bruxelles, am avut ocazia sa vorbesc participantilor despre o serie de proiecte europene ambitioase in domeniul transporturilor, despre un mediu mai curat, despre dezvoltare echilibrata si coeziunea sociala. Proiectul major despre care vorbeam era o strategie pentru regiunea extinsa a Dunarii, un nou instrument comunitar menit sa ajute la dezvoltarea durabila a intregului bazin dunarean si sa micsoreze decalajele de dezvoltare economico-sociala dintre diversele zone ale acestui areal", a continuat presedintele roman.
"Noua Strategie pentru regiunea danubiana va fi o oportunitate pentru statele membre (statele membre UE- n.r.) sa accelereze avantajele integrarii, sa reduca disparitatile, care sunt considerabile, folosind fondurile puse la dispozitie, la nivel regional. Pentru statele membre este o oportunitate de a realiza legaturi mai stranse si directe cu Uniunea Europeana. Este o oportunitate pentru toate tarile implicate sa aiba contacte directe, sa coopereze si sa pregateasca viitorul, impreuna. Deci, e vorba de o angajare politica, este o oportunitate pentru a gasi compromisuri pe teme de interes comun", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in discursul sau din deschiderea summit-ului Dunarii.
El sustine ca, desi s-au realizat progrese importante, incepand cu anii '90, mai sunt inca disparitati semnificative intre statele membre UE, din regiunea Dunarii.
"Provocarea care sta in fata dumneavoastra este sa acceleram procesul de depasire a acestor disparitati regionale. In acest context, Strategia europeana pentru Dunare este o inovatie in ceea ce priveste elaborarea de politici, realizeaza un parteneriat stabil intre toate tarile care au un teritoriu comun si probleme comune, fie ca sunt state membre ale Uniunii Europene sau nu", mai spune Barroso.
Printre participantii de marca la eveniment se mai numara premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croatiei, Jandranka Kosor si cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se va afla la Bucuresti presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso.
La summit-ul de la Bucuresti vor fi prezenti si vicepremierii Cehiei, Karel Schwarzenberg, Sloveniei, Jan Fidler, fost comisar european si Serbiei, Bozidar Djelic. De asemenea, participa ministrul austriac de Externe, Michael Spindeleger, ministrul german de stat Kornelia Piper si presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Kirchbaum.
Lucrarile Summit-ului Dunarii se vor desfasura sub forma a doua sesiuni plenare si un dejun de lucru oferit de primul-ministru Emil Boc sefilor de delegatii si membrilor delegatiilor oficiale. In cadrul summit-ului va fi adoptata Declaratia de la Bucuresti privind Strategia UE pentru
Ponta nu este deranjat de atacurile lui Antonescu la adresa lui... Victor Ponta nu este deranjat de atacurile lui Crin Antonescu la adresa lui...