Cserey Ilona, Ilus Néni pentru cunoscuti, a lucrat aproape cinci ani in casa pe-atunci tinerei perechi Nicolae si Elena Ceausescu. Fata de ce lasase in satul natal, la Bucuresti i s-a parut raiul de pamant: casa, masa, haine frumoase, pachete cu alimente pentru familia necajita si putinii bani primiti ca salariu erau mai mult decat putea visa. Si Ceausescu era mai tanar, iar daca unele lucruri vor fi anticipat persoana dificila care avea sa devina, tanara Ilus nu a bagat de seama.
In ochii adolescentei venite din Ardeal, „domnul" unde-a slujit parea intruchiparea amabilitatii si a generozitatii. Asa i-a ramas in minte Ceausescu pana la capatul vietii.
Gonita din sat de lipsuri, la Bucuresti toate i se pareau frumoase si parca mai simple decat la ea acasa. Urmarile razboiului si mai cu seama seceta din 1946 au manat de prin satele lor multi tineri si tinere, in cautare de lucru.
In „era noua" ce se promitea pe-atunci, multe s-au schimbat, dar altele-au ramas aidoma vremurilor hulite prin gazete. Bunaoara traditia slujnicei unguroaice pare a se fi perpetuat si la noua „aristocratie rosie". Fetele din secuime gaseau relativ usor de lucru, in casele noilor „domni".
Asa a ajuns in Capitala si Ilus, pe-atunci o copila de 15 ani. A mers la o cunostinta, vecina din sat angajata deja ca bucatareasa in casa Ceausestilor, sa intrebe daca nu s-ar gasi ceva si pentru ea. „Doamna Ceausescu", pe-atunci tanara sotie si mama, a placut-o pe copila.
„A spus doamna Ceausescu «ramani aici, la noi, daca stii sa faci mancare. Era mai bine, totusi, decat sa stam aici, acasa, a fost saracie aici. Dupa o luna mi-a platit bani, era mai bine, totusi. Acolo era o casa mare, cand m-am dus am stat pe strada Londra, apoi ne-am mutat in strada Herastrau nr. 32".
Tot articolul, in Jurnalul National
ANCHETA: Funeriu da bani pentru Universitatea lui taticu’... Ceausescu ar fi implinit azi 93 de ani. 41% dintre romani l-ar vrea din nou presedinte...