Traian Basescu: Bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent

"Bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu neaparat din cauza ca nu am gasi bani sa finantam deficitul, ci mai ales din cauza ca finantarea deficitului este extrem de scumpa. (...) Am ajuns toti la concluzia ca trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente. Cat va fi acest mult mai mic trebuie sa analizeze Guvernul", a declarat, luni, presedintele Traian Basescu. Seful statului a tinut sa sublinieze si ca, in 2012, nu se pune problema reducerii pensiilor si a salariilor. El a mai adaugat ca "Romania are probleme datorita Greciei in primul rand, toata regiunea a fost contaminata, si va asigur ca nu supar pe nimeni. Orice lucru adevarat nu deranjeaza pe nimeni in UE."

Declaratiile lui Traian Basescu:

Incerc sa diminuez nivelul de speculatii dupa intalnirea pe care am avut-o astazi. Astazi am avut o intalnire cu primul ministru, guvernatorul BNR si ministrii economici din Guvernul Boc.

Maine am o intalnire cu Jose Manuel Barroso si trebuia sa imi iau informatii legate de absorbtia fondurilor europene si legat de fondurile de asistenta financiara. Motivul intalnirii: sa exprim punctul nostru de vedere cu privire la recapitalizarea bancilor din UE.

Am dorit sa stabilim si o viziune comuna legata de rezultatele evaluarii care incepe de maine, in ceea ce priveste programul derulat cu FMI si CE. Am dorit sa stabilim si pozitia pentru viitorului Consiliu European premergator intalnirii celor din zona euro.

Am facut impreuna o analiza a situatiei economice din regiune si din UE in general.

Despre buget

Datorita situatiei economice din UE si a situatiei regionale, in special situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent. Nu neaparat din cauza ca nu am gasit bani sa finantam deficitul, ci mai ales din cauza ca finantarea deficitului este extrem de scumpa.

Avem mari probleme la facturarea lucrarilor. In lipsa facturilor, cheltuim bani de la buget si nu absorbim bani europeni.

Am discutat despre nevoia de transparenta cu privire la bugetul de stat despre crearea de locuri de munca prin deschiderea de exploatari miniere

Un punct extrem de important de discutie a fost legat de posibilitatea pe care o are bugetul de stat, dar si piata bancara din Romania de a sustine un deficit bugetar si daca da, unde ar trebui sa se situeze acest deficit pentru 2012

Am ajuns toti la concluzia ca trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente. Cat va fi acest mult mai mic trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna si piata externa, datorita evolutiei nesatisfacatoare a nivelului de dobanzi, dar si din cauza intarzierii din partea UE a unei decizii legata de Grecia.


Despre bugetul si deficitul din 2012, investitii si absorbtia fondurilor europene:


As ruga onorata asistenta televizata sa inteleaga ca orice lucru adevarat nu deranjeaza pe nimeni in UE.

Romania are probleme datorita Greciei in primul rand, toata regiunea a fost contaminata, si va asigur ca nu supar pe nimeni.Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Mai multe articole


Nicio tara nu are de finantat doar deficitul ei din anul in curs. Romania are de finantat imprumuturile din anii anteriori.

Invitatia mea la prudenta, responsabilitate si corecta informare este o obligatie. Nu se poate trece peste acest moment decat fiind solidari.

Romaniei i-ar fi usor sa mearga pe un buget construit pe deficit de 3%. Toate analizele arata insa ca am avea imprumuturi cu o creditare extrem de scumpa.

Romania nu sta rau comparativ cu alte tari, dar situatia pe piata e nepropice finantarii datoriilor. De aceea, Guvernul, prin buget, trebuie sa limiteze nivelul de indatorare.

Am stabilit astazi si ca bugetul nu trebuie sa afecteze investitiile. Romania nu trebuie sa renunte la investitii. Investitia publica este cea care ne-a permis sa mentinem inca un nivel acceptabil al somajului, este un motor sigur. Nu trebuie sa reducem banii pentru investitii publice.

Guvernul si BNR sunt constiente de riscurile care pot sa apara. Mai trebuie curajul politic pentru a se lua deciziile care trebuie luate si a nu mari nivelul de indatorare, care acum este acceptabil. Romania are 31,8% din PIB nivel de indatorare, nivelul maxim stabilit pentru Europa este de 60%.

In 2012 nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. Guvernul si Ministerul Finantelor analizeaza daca este posibila indexarea. Nu se pune problema reducerii pensiilor si a salariilor.Despre problemele actualului Guvern si ale autoritatilor locale:Autoritatile din ministere au lucrat destul de bine, cum ar fi, de exemplu, Ministerul Dezvoltarii

Aici avem o sursa de a ne ajuta investitiile si de a crea locuri de munca - nu numai întarzierile sunt o problema ci si urmarirea decontarii banilor deja cheltuiti.Traian Basescu se va deplasa din nou la Bruxelles marti, unde va avea o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar miercuri va participa la un summit extraordinar al "Celor 27", intalnire ce precede reuniunea tarilor din zona euro.


Foto: Intact Images

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri