Antena Căutare

Traian Basescu: "Decizia ICCJ trebuie respectata, deci se suspenda recalcularea pensiilor"

Presedintele Traian Basescu a discutat, duminica, aproape trei ore, la Palatul Cotroceni, cu premierul Emil Boc, si cu ministrii Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, Internelor, Traian Igas, cu cel al Apararii, Gabriel Oprea, precum si cu sefii SIE si SRI pe tema pensiilor militarilor.

"Prima concluzie este ca decizia ICCJ trebuie respectata, deci se suspenda procesul de recalculare a pensiilor"


"Hotararea ICCJ nu se refera la pensiile militare; legea 119/2010 prin care se recalculeaza pensiile speciale inclusiv cele militare este in vigoare."

"Guvernul va emite o OUG de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare pana la sfarsitul acestui an."

"Pensiile recalculate pe Legea 119 si comunicate prin decizii raman valabile, atat cele care au crescut cat si cele care au scazut."


"Pensionarii militari carora nu li s-au recalculat pensiile, incepand din luna februarie vor primi pensia din decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare sumei primite in luna ianuarie"


"Guvernul va emite in cel mai scurt timp o noua hotarare de aplicare a Legii 119, care sa tina cont de elementele invalidate de instante judecatoresti in hotararea 735. Deci va trebui creat un alt mecanism de strangere a datelor de recalculare a pensiilor, probabil unul in care institutiile sa-si asume cea mai mare parte a responsabilitatii
", a spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa mai precizeze ca aceasta lege se refera la viitorul armatei si ca in democratie trebuie luate masuri in avantajul majoritatii.

"Nu putem renunta la aceasta lege, pentru ca ea prefigureaza si viitorul celor aflati in armata, ofera posibilitatea ca ofiterii tineri sa intre in sistemul de pensii privat, nu numai de sistemul de stat, asa cum beneficiaza toti salariatii civili", a spus presedintele.

"Daca vor avea cate o usoara scadere de pensie, asta-i viata. In democratie, cel mai important este sa iei o masura in avantajul majoritatii. In momentul de fata, prin recalcularea pensiilor, majoritatea militarilor in rezerva castiga", a mai spus seful statului.

In declaratia sustinuta duminica seara, Traian Basescu a tinut, totodata, sa demonteze "minciunile promovate de trusturile de presa ale lui Vantu si Voiculescu si de militarii care au dat cinstea pe rusine". In acest sens, presedintele a dat o serie de exemple de pensii recalculate.

Potrivit sefului statului, din 363 de pensii de generali recalculate, la 176 s-au inregistrat cresteri si la 187 scaderi. Din pensiile recalculate ale coloneilor, 2.563 au crescut si 2.820 au scazut. Din pensiile recalculate ale locotenent-coloneilor, 2.980 au crescut si 2.377 au scazut. Din pensiile recalculate ale maistrilor militari (3.950), au crescut 3859 si au scazut 89. Din 7.805 pensii recalculate ale subofiterilor, 7.586 au crescut si 216 au scazut.

"Este evident ca noua lege pune in valoare generalii si ofiterii superiori cu cariera completa in armata si care nu au primit 16 sau 32 de salarii ca sa iasa la pensie la aproape 40 de ani, a mai spus presedintele, sustinand ca la aceasta categorie s-a inregistrat cea mai spectaculoasa si corecta crestere".

Traian Basescu a facut referire si la "acel sindicat al rezervistilor, care a dezinformat, a manipulat, pentru ca nu aveau interes sa fie recalculate pensiile lor".

"Din cele 29.181 pensii recalculate pana in prezent si care au intrat in plata si vor fi platite in continuare, 20.740 au crescut si 8.421 au scazut, 16 mentinandu-se", a conchis presedintele.



Cu o zi inainte de intalnirea de lucru de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca hotararea ICCJ privind recalcularea pensiilor militare "trebuie respectata".

ICCJ a publicat vineri motivarea deciziei din 7 ianuarie prin care a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.

Guvernul considera insa ca institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot continua recalcularea pensiilor, bazandu-se pe o serie de interpretari ale deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe aceasta tema.


Nastase: "Daca PSD si Alianta PNL-PC fac majoritate in 2012, ne putem gandi la suspendarea lui Basescu"... Udrea: "Procesul recalcularii pensiilor militarilor poate continua doar cu o alta hotarare de Guvern"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x