- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Marți, președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de alertă va fi prelungită după data de 15 iunie, însă vor fi luate numeroase măsuri de relaxare.
Însă o posibilă prelungire a stării de alertă se poate realiza doar cu votul Parlamentului.
Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat, la doar câteva minute după discursul preşedintelui, că social-democraţii nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă.
„Nu avem de la specialişti nicio dovadă a necesităţii prelungirii stării de alertă. Nu a început nicio testare în masă. Nu e convingător, nu vine cu nicio dovadă ştiinţifică.
Starea de alertă de până acum a însemnat achiziţii fără proceduri, angajări pe posturi fără concurs, tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD printr-un vot. Decizia PSD e de a nu vota prelungirea stării de alertă”, a declarat Lucian Romaşcanu la Digi24.
„Prelungirea stării de alertă nu se mai justifică”
Și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a anunțat că parlamentarii formaţiunii nu vor vota prelungirea stării de alertă.
„Preşedintele ne prosteşte în faţă. Ne spune că Guvernul a luat cele mai bune măsuri în pripă. Nu a luat din pripă cele mai bune măsuri. Eu am atras atenţia asupra faptului că au existat comunicări din partea Ambasadei României la Beijing încă din 6 ianuarie şi MAE a transmis notificările informaţiile necesare la nivelul Guvernului, iar dl Iohannis şi dl Orban se ocupau de alegeri anticipate. Ei au luat toate măsurile cu mare întârziere.
Prelungirea stării de alertă nu se mai justifică, nu avem focare de infecţie decât într-o mică parte a ţării. Se poate menţine starea de alertă la nivel judeţean sau de localităţi. (...) Noi, cei din ALDE, nu vom vota pentru această prelungire”, a declarat la Antena 3 Călin Popescu Tăriceanu.
Ultima zi de restricții
Potrivit Adevărul, hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Cum Legislativul e în dezacord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte cel târziu pe data de 21 iunie.
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel la Parlament să nu blocheze prelungirea stării de alertă.
„Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - şi am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (...) Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a spus şeful statului.
Dan Barna: Starea de alertă ar putea fi prelungită acolo unde se justifică, dar la nivel naţional în momentul de faţă, p... Marcel Vela, reacție vehementă în cazul vloggerului Colo. Ce mesaj a transmis ministrul, după decizia autorităților cu p...