Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

Ultima zi de restricții, în România. Prelungirea stării de alertă, în pericol! Mesajul transmis de liderii opoziției

Dacă anunțul opoziției devine realitate, doar câteva zile ne-ar despărți de resricțiile impuse în contextul pandemiei de coroanvirus.

Ultima zi de restricții, în România. Prelungirea stării de alertă, în pericol! Mesajul transmis de liderii opoziției

Profimedia

Marți, președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de alertă va fi prelungită după data de 15 iunie, însă vor fi luate numeroase măsuri de relaxare.

Însă o posibilă prelungire a stării de alertă se poate realiza doar cu votul Parlamentului.

Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat, la doar câteva minute după discursul preşedintelui, că social-democraţii nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă.

„Nu avem de la specialişti nicio dovadă a necesităţii prelungirii stării de alertă. Nu a început nicio testare în masă. Nu e convingător, nu vine cu nicio dovadă ştiinţifică.

Klaus Iohannis anunță noi reguli pentru evenimentele private. Câte persoane vor putea participa la nunți sau botezuri după 15 iunie

Starea de alertă de până acum a însemnat achiziţii fără proceduri, angajări pe posturi fără concurs, tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD printr-un vot. Decizia PSD e de a nu vota prelungirea stării de alertă”, a declarat Lucian Romaşcanu la Digi24.

„Prelungirea stării de alertă nu se mai justifică”

Și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a anunțat că parlamentarii formaţiunii nu vor vota prelungirea stării de alertă.

„Preşedintele ne prosteşte în faţă. Ne spune că Guvernul a luat cele mai bune măsuri în pripă. Nu a luat din pripă cele mai bune măsuri. Eu am atras atenţia asupra faptului că au existat comunicări din partea Ambasadei României la Beijing încă din 6 ianuarie şi MAE a transmis notificările informaţiile necesare la nivelul Guvernului, iar dl Iohannis şi dl Orban se ocupau de alegeri anticipate. Ei au luat toate măsurile cu mare întârziere.

Alexandru Rafila, despre posibila stare de alertă, după 15 iunie. „O să putem să mergem în vacanță fără niciun fel de probleme, cu o condiție!”

Prelungirea stării de alertă nu se mai justifică, nu avem focare de infecţie decât într-o mică parte a ţării. Se poate menţine starea de alertă la nivel judeţean sau de localităţi. (...) Noi, cei din ALDE, nu vom vota pentru această prelungire”, a declarat la Antena 3 Călin Popescu Tăriceanu.

Ultima zi de restricții

Potrivit Adevărul, hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Cum Legislativul e în dezacord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte cel târziu pe data de 21 iunie.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel la Parlament să nu blocheze prelungirea stării de alertă.

Stare de alertă, prelungită după 15 iunie: Klaus Iohannis a anunțat primele măsuri de relaxare ”Se redeschid mall-urile, creșele, grădinițele, sălile de fitness și piscinele exterioare!”

„Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - şi am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (...) Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a spus şeful statului.

Recomandari