- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
UPDATE 18.45: Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat refendumul din 29 iulie 2012.
"Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat refendumul din 29 iulie 2012", se arata intr-un comunicar transmis de CCR.
UPDATE 18.20: Curtea Constitutionla a respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiate, contestatiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei.
UPDATE 16.45: La iesirea din Curtea Constitutionala, judecatorul Aspazia Cojocaru a spus ca trebuie sa se adune toate datele de la autoritatile competente. "Dupa mine, referendumul trebuia anulat, pentru ca s-a bazat pe date false".
Daniel Constantin, presedintele PC si ministrul Agriculturii, a declarat ca acesta este un test pe care Administratiile locale il dau in acest timp, iar activitatea principala este tot a lor. Acesta crede ca desfasurarea referendumului si toate activitatile aditionale s-au desfasirat corect si este foarte multumit de prestatia tuturor organizatorilor. "Eu cred ca au contat documentele care s-au depus in urma solicitarii de documente suplimentare. A contat foarte mult presiunea pe care mass-media a pus-o pentru identificarea numarului exact al persoanelor cu dpret de vot", a adaugat Daniel Constantin.
UPDATE 16.00: Sedinta CCR s-a incheiat. Curtea a amanat decizia privind validarea referedumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu pana pe 12 septembrie. Liderul PNL Crin Antonescu ramane presedinte interimar inca cel putin o luna si jumatate. Judecatorii vor sa analizeze listele electorale
Intr-un comunicat transmis miercuri seara, Curtea a precizat ca au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei desfasurat pe 29 iulie. "Dupa inregistrare, s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18.548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate. In acelasi timp, au fost inregistrare trei dosare avand ca obiect contestatii, precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului", a transmis Curtea.
Conform procedurilor, CCR urmeaza sa se pronunte, cu o majoritate de doua treimi, asupra valabilitatii referendumului, judecatorii constitutionali luand in discutie si eventualele contestatii. Inainte de publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, aceasta este prezentata Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna. Legislativul urmeaza sa ia act de decizia Curtii, iar, in cazul in care ar adopta o hotarare, aceasta poate fi supusa controlului constitutional.
USL cere validarea, invocand diferentele dintre datele MAI si cele ale INS
Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale printr-o sesizare trimisa miercuri sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si, pe cale de consecinta, demiterea lui Traian Basescu in urma votului din 29 iulie.
Cei doi au prezentat, in favoarea solicitarii lor, o serie de argumente si au cerut CCR sa solicite alte date de la institutiile statului cu privire la numarul populatiei Romaniei. "La data declansarii procedurii prezentului referendum erau in vigoare prevederile Legii 3/2000, asa cum a fost modificata de OUG nr. 41/2012. In consecinta, prin derogare de la prevederile art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum'', se arata in sesizarea catre CCR.
Un alt argument invocat pentru validarea referendumului este acela ca numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de INS sau 16.715.458 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de CNAS, prin urmare cvorumul pentru validarea referendumului a fost intrunit. "Tinand cont de aceste realitati sociale, numarul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 daca luam in considerare populatia conform INS sau 8.357.729 + 1 daca luam in considerare populatia conform CNAS', se sustine in sesizare.
Presedintii celor doua Camere au invocat si boicotarea referendumului de catre unele forte politice, ceea ce ar reprezenta un abuz de drept, in sensul art. 57 din Constitutie.
MAI a transmis CCR ca sunt 18.292.514 de votanti
Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au declarat ca institutiei i-au fost solicitate de catre Curtea Constitutionala, miercuri, precizari privind numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie si ca a fost deja comunicat ca acesta este de 18.292.514. "Ministerul a primit, in cursul zilei de miercuri, aceasta solicitare din partea Curtii si, drept raspuns, a fost comunicat numarul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI inainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru.
In 24 iulie, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a anuntat ca numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514.