Liderii celor doua formatiuni s-au reunit separat in cursul diminetii pentru a aproba documentul. Alianta urmeaza sa fie inregistrata la Tribunal in cursul zilei.
Anterior semnarii documentului, Consiliul National al PC a aprobat, cu unanimitate de voturi, ruperea protocolului cu PSD si validarea aliantei cu PNL. La randul lor, reprezentantii Delegatiei Permanente a PNL au aprobat realizarea aliantei cu PC, inregistrandu-se insa trei voturi impotriva incheierii acesteia.
Conform unor surse liberale, cei trei liberali care s-au opus incheierii aliantei sunt liderul deputatilor PNL, Calin Popescu-Tariceanu, vicepresedintele PNL Ludovic Orban si deputatul Adriana Saftoiu.
Prevederile protocolului de colaborare dintre PNL si PC
Programul stabilit impreuna cu PNL cuprinde masuri pentru care Partidul Conservator a militat in ultimii ani, precum neimpozitarea profitului reinvestit, reduceri fiscale pentru agentii economici care isi platesc la timp taxele si impozitele, precum si TVA de 5% pentru alimentele de baza.
Protocolul stabileste, printre altele, ca cele doua formatiuni sa aiba candiati comuni la alegerile din 2012 si 2016. Conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta nu sunt permise, iar partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor doua partide.
Protocolul prevede totodata ca cele doua partide vor forma in ambele Camere ale Parlamentului grupuri parlamentare comune, pana la urmatoarele alegeri parlamentare, cu exceptia situatiei in care Consiliul National de Conducere decide altfel.
VEZI aici protocolul Aliantei de Centru-Dreapta!
In privinta alegerilor locale, cele doua partide membre ale Aliantei vor participa la cu candidaturi proprii.
"In cazul in care Alianta va participa cu candidat comun la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti acesta va fi un membru al PNL, cu exceptia situatiei in care o persoana care este membru PC la data semnarii prezentului protocol va fi mai bine plasat in sondajele de opinie", prevede protocolul de colaborare.
Denumirea integrala a Aliantei este "Alianta de Centru - Dreapta Partidul National Liberal-Partidul Conservator", iar cea prescurata "ACD". Semnul permanent si semnul electoral al aliantei este o sageata inscrisa in patrat sub care se afla denumirile prescurtate ale celor doua partide PNL-PC.
Protocolul semnat luni este valabil pana la data de 31 decembrie 2016 si poate fi prelungit cu inca cinci ani prin acordul partilor.
Sursa: Antena3