Antena Căutare

WikiLeaks: Guvernul roman a ignorat criza

Guvernul roman pledeaza umil pentru clementa in fata FMI, scria in 2009, intr-o nota catre sefii sai de la Washington, actualul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Oficialii americani s-au aratat ingrijorati de situatia economica a Romaniei, care parea ca ignora iminenta criza.


"Guvernul din Romania, care arata ca o rata schioapa, pledeaza pentru indulgenta din nou, argumentand ca merita urmatoarea transa de bani doar pe baza unor obiective tehnice indeplinite prin septembrie, recunoscand, in acelasi timp, ca nu poate duce la bun sfarsit reformele legislative majore promise in 2009", se arata in telegramele WikiLeaks.

Tonul ambasadorului Gitenstein devenea tot mai acid, pe masura ce Romania se cufunda in criza. Americanii veneau cu solutiile lor, insa acestea erau ignorate. "Abia acum, in mijlocul unei crize, Guvernul Romaniei lucreaza serios la obtinerea de fonduri pre si post-aderare. (...) In loc sa directioneze taxele fiscale catre investitiile de capital, oportunitatea politica, planificarea precara si inertia birocratica duc mai degraba la sume mai mari de bani destinate consumului curent. In loc sa reformeze sistemului de pensii, pensiile au fost ridicate", se precizeaza in acelasi document.

Gitenstein taxa intreaga clasa politica pentru impasul de luni de zile in care s-a aflat reforma tarii. Si presedintele Traian Basescu apare in multe din documentele Wikileaks. Se vorbeste despre intalnirea sa cu directorul FBI, sau despre suspendarea de la Cotroceni. In acelasi an, Traian Basescu ii cerea personal lui Barak Obama sa trimita Romaniei un milion de doze de vaccin A1N1, necesare in criza gripei aviare.

Ambasada SUA la Bucuresti a refuzat sa comenteze notele Wikileaks. Ambasada SUA sustine ca nu se poate pronunta asupra autenticitatii nici unui document oferit presei de WikiLeaks.

sursa:Antena3

foto:Intact Images

WikiLeaks: Salariile bugetarilor si criza mondiala... WikiLeaks: Nominalizarea lui George Maior la SRI, palma peste fata lui Tariceanu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x