Au existat acuzatii de coruptie si trafic de influenta asupra si a doi ministri. Acuzatiile au venit o data cu apropierea iernii si au fost legate de atacuri politice impotriva celei mai mari companii energetice din Romania, Petrom, detinuta in majoritate de austriecii de la OMV. Un cetatean american se afla printre cei implicati in anchete, a fost retinut (cel putin temporar) si i s-a interzis sa paraseasca tara.
Apropierea iernii a determinat agitatie energetica
Independenta energetica si interesele Romaniei perceputa ca fiind vulnerabila fata de petrolul si gazul rusesc sunt subiectele constante in Romania in ultimele luni si sunt elementele de baza ale Strategiei Nationale de Securitate a guvernului roman. Cum iarna se apropie, pe langa nevoia de a asigura gaz natural pentru incalzirea a milioane de romani cu salarii mici, presedintele Basescu si guvernul Romaniei cauta solutii si fac presiuni in perspectiva de maririi pretului energiei in urmatoarele luni.
Intr-un gest dramatic, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a convocat CSAT - Consiliul Suprem de Aparare al Tarii pe 22 noiembrie pentru a discuta securitatea energetica, inclusiv chestiunea legalitatii recentelor privatizari in energie. Cea mai importanta privatizare avuta in vedere este achizitionarea de catre OMV a 51% din Petrom in 2003.
"Petrom si OMV sunt tintele principale ale frustrarilor lui Basescu pe masura ce pretul energiei continua sa creasca in Romania, iar Basescu a afirmat ca statul a fost dezavantajat in aceasta vanzare."
Printre alte decizii, CSAT a concluzionat ca, in ceea ce priveste contractele de privatizare in energie, in prezent considerate a fi informatii secret de stat, ele ar trebui sa fie declasificate. Presa a mentionat ca toate marile companii straine, printre care si OMV, au fost de acord cu aceasta cerere.
Tot articolul, in Jurnalul National