Antena Căutare

UPDATE! Traian Basescu a fost SUSPENDAT din functia de presedinte!

Traian Basescu a fost suspendat cu 256 de voturi pentru, in conditiile in care erau necesare doar 217 voturi. Impotriva suspendarii au existat 114 voturi. Aceasta este pentru a doua oara cand Traian Basescu este suspendat de Parlament, precedenta suspendare avand loc in 2007. Crin Antonescu este presedintele interimar al Romaniei, pana la referendumul ce va avea loc pe 29 iulie.

UPDATE 23.40: Crin Antonescu preia interimatul functiei de sef al statului

UPDATE 23.05: Joseph Daul, liderul grupului PPE: "Poate fi considerata o lovitura de stat"

UPDATE 23.02: Vezi reactia lui Traian Basescu dupa suspendare!

UPDATE 22:40: Hotararea Parlamentului de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu si cea de convocare a referendumului pentru demiterea sefului statului au fost publicate in Monitorul Oficial.

UPDATE 22.16: Manifestantii din Piata Universitatii sarbatoresc suspendarea lui Basescu.

UPDATE 22.12: Vezi primele reactii ale lui Crin Antonescu si ale lui Victor Ponta!

UPDATE 21.21: Parlamentarii au votat data referendumului pentru demiterea presedintelui. Acesta va avea loc pe 29 iulie.

UPDATE 21.07: Crin Antonescu propune ca data referendumului pentru demiterea presedintelui sa fie 29 iulie. Pe buletinele de vot va fi publicata intrebarea: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu?"

UPDATE 20.55: S-a votat pentru suspendarea lui Traian Basescu. Potrivit unui membru al Biroului permanent, sunt 256 de voturi pentru, 114 impotriva si 2 anulate.

UPDATE 20.48: Votul s-a incheiat. Voturile sunt numarate. Surse din PDL sustin ca se asteapta peste 250 de voturi pentru suspendare. Parlamentarii USL striga in sala ca sint 258 de voturi pentru suspendare.

UPDATE 20.05: Dezbaterile s-au incheiat. A inceput votul.

UPDATE 20:01: Basescu a parasit Palatul Parlamentului. "Astept decizia la Cotroceni."

UPDATE 19.49: Surse parlamentare: Data referendumului va fi 29 iulie.

UPDATE 19.46: Traian Basescu a luat din nou cuvantul.

"Am facut incercari numeroase sa fim impreuna in sprijinul romanilor, dar ce nu puteti sa-mi cereti, nu puteti sa-mi cereti ca presedintele sa genereze un sistem care sa protejeze parlamentarii in fata legii."

"Va garantez ca, atat timp cat voi fi presedintele Romaniei, cu mine nu va reusi sa faca nimeni niciun compromis din acest punct de vedere, fie ca e la putere sau in opozitie, si asta pentru un motiv simplu, eu nu fac interventii nici la procurori, nici la judecatori, nici la politisti. Stiu ca uneori s-au suparat si cei din PDL, dar asta-i viata."

"Ati vorbit de dictatura. Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei functia de prim ministru? Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei cel mai puternic serviciu de informatii interne? Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei sefia singurlui serviciu de informatii externe? E, daca nu ati vazut, mai cautati dictatori."

"O sa va spun un regret: am numit doi premieri, unul se numeste Tariceanu, altul Ponta. Paradoxal, dupa ce au ajuns la Palatul Victoria, amandoi si-au propus ca obiectiv suspendarea presedintelui. I-am vazut pe amanadoi cu ochii blanzi si umezi inainte sa le inmanez mandatul si i-am vazut cum au ajuns marionete ale intereselor din partidul lor cand au ajuns la Palatul Victoria."

"Stiu ca s-au luat masuri care i-au afectat pe oameni. Nu am facut-o cu sufletul de deschis, dar am facut-o pentru a evita un rau mai mare, in care nu se puteau asigura pensiile si salariile. Am constiinta impacata ca mi-am facut datoria fata de tara mea, fata de poporul meu."

"Eu sunt la Cotroceni, astept eventual decizia CCR care sa stabileasca presedintele interimar pentru a preda mandatul. Daca nu veti avea o astfel de decizie datorita votului, tot puteti sa ma cautati domnule Antonescu. Va las aici o foaie pe care sa va scrieti ce ati promis: demisia. Eu voi castiga referendumul!"

UPDATE 19.40: Valeriu Zgonea: "Dupa discursul final al presedintelui Basescu se va vota cererea de suspendare. Va fi vot secret cu bile. Dupa anuntarea rezultatului si publicarea in Monitorul Oficial, se va vota data referendumului. Orice parlamentar poate face o propunere privind data referendumului, in cadrul de 30 de zile de la data suspendarii."

UPDATE 19.38: Basescu a revenit in sala de plen.

UPDATE 19:32: Kelemen Hunor: "Nu putem merge pe varianta USL. Voteaza fiecare dupa cum doreste. Nu au existat niciun fel de negocieri."

UPDATE 19.23: Calin Popescu Tariceanu si-a inceput discursul. Basescu iese iar din sala de plen.

UPDATE 19:14: Posibila alianta PSD-UNPR. Victor Ponta a negociat cu UNPR si le-a promis locuri in Parlament.

UPDATE 19.12: Mircea Geoana: "Alegerile prezidentiale din 2009 au fost cel putin neclare, poate ca domnul presedinte plateste astazi."

UPDATE 18.58: Traian Basescu s-a intors in sala de plen.

UPDATE 18.45: Cezar Preda: "Sunt 60 de zile in care nu se intampla nimic bun pentru romani. Primul ministru a mintit romanii si tarile europene. E o atitudine specifica unui om care toata viata a copiat si a mintit. Toata istoria scurta a acestui tip de om confirma spusele mele. Nu sunt motive de suspendare, nu sunt motive sa lasam tara fara presedinte."

UPDATE 18.25: Crin Antonescu: "Este una dintre cele mai frumoase zile ale vietii politice romanesti, in ciuda tensiunii. Reuniti aici, indiferente de verdict, nu dam nicio lovitura de stat, nu atacam nicio institutie, ci ne aflam in miezul exercitiului democratic, constitutional si parlamentar."

"Noi dorim sa va suspendam azi. In realitate, dumneavoastra v-ati autosuspendat de ani buni din functia de presedinte. Romania nu a avut presedinte pentru ca nu a avut garant in persoana lui Traian Basescu decat pentru camarila corupta a domniei sale si a PDL, pentru ca nu a avut mediator, si cum putea avea cand presedintele s-a transformat in singura putere a acestui stat."

"Ieri, domnul Presedinte ne spunea aici ca a spus adevarul romanilor. Se referea la necesitatea masurilor economice de austeritate, la justitie independenta, si la alte lucruri frumoase cu care toti am fost de acord. Nu, domnule Presedinte, nu le-ati spus romanilor tot adevarul, nu le-ati spus ca in timp ce pentru milioane impuneati prin guverne marioneta masuri de austeritate, un grup restrans de clientela si camarila a prosperat la cote nemaivazute. In acest timp, bugetul presedintiei crestea la cifre fara precedent."

"Am sa fac o foarte scurta trimietere la memorie. Mineriadele au fost cel mai grav atentat la statul de drept. Stim ca Ion Iliescu era presedintele Romaniei si va fi insotit toata viata sa de responsabilitatea si umbra uriasa a acestui moment. Stim ca atunci Tariceanu, Vosganian, eu, intr-un oras de provincie, eram membri ai PNL, aveam sediile atacate, dar sustineam valorile libertatii. Victor Ponta era elev de liceu, Radu Berceanu, Videanu, erau deputati in partidul lui Iliescu, in partidul care cautiona mineriada."

"Domnule Basescu, daca nu veti fi demis la referendum, eu ma retrag definitiv din viata politica!"

UPDATE 18.20: Traian Basescu a parasit sala de plen. Victor Ponta a intrat in plen cind Crin Antonescu si-a inceput discursul.

UPDATE 18.19: Blaga: "Prin propunerea de suspendare a presedintelui, vreti sa doborati ultima institutie care nu este la cheremul vostru. Presedintele este ultima reduta."

UPDATE 18.18: UDMR a luat decizia ca fiecare parlamentar sa voteze conform propriei constiinte. Cel care a impus decizia a fost Laszlo Borbely.

UPDATE 18.17: Scandal la sedinta de suspendare. Mai multi parlamentari au parasit sala de plen.

UPDATE: 18.03: Crin Antonescu supune la vot cererea lui Mircea Toader ca intreg avizul CCR sa fie citit in plen. Propunerea a picat la vot cu 234 de voturi.

UPDATE 17.38: Presedintele Traian Basescu si-a inceput discursul.

"Am luat nota de avizul CCR si m-am bucurat constatand ca in acest aviz Curtea nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea asa cum ea este prezentata in art 95 din Constitutie."

"Se pare ca eu nu reusesc sa coabitez cu PSD si cu PNL. In 2007, atunci cand guvernul liberal era in parteneriat cu PSD, ati recurs la suspendare. Acum va aflati din nou la guvernare impreuna si primul lucru de care ati considerat ca trebuie sa va ocupati e suspendarea presedintelui. Ca sa ajungeti la suspendare, trebuia sa inlocuiti Avocatul Poporului, pentru a putea emite ordonante neconstitutionale."

"Sunt lucruri mai importante decat atingerea scopurilor politice si unul infinit mai important e stabilitatea si reputatia tarii. Ceea ce faceti de doua saptamani nu reprezinta nimic altceva decat o puternica zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispozitia USL. Eu cred ca e o greseala si va avea consecinte pe termen lung. Va asigur ca ori nu aveti o evaluare corecta asupra a ceea ce faceti, ori o aveti si nu va pasa pentru ca e mai important sa puneti mana pe toate parghiile puterii, inclusiv pe justitie, pentru a va apara penalii."

"Obiectivul principal pe care il aveti e sa puneti sub control justitia."

"Ma acuzati ca nu am respectat deciziile CCR, dar minciuna trebuie sa fie si ea in niste limite acceptabile. Ca sa nu fie minciuna aceasta afirmatie, ar fi posibil sa fie probata daca imi dati un singur exemplu cand nu am respectat deciiile CCR. Poate am facut greseala sa le comentez, dar sa nu le respect, niciodata. Acest punct a fost inscris pentru a acoperi sfidarea premierului legata de decizia CCR prin care i se spunea ca nu el poate reprezenta statul roman in consiliul european."

"Ceea ce s-a intamplat in aceste zile va reprezenta un impediment in ce priveste atractia Romaniei pentru investitii straine. Profit de acest subiect sa va spun tuturor ca daca veti tergiversa proiecte, daca nu veti accelera viteza de absorbtie a fondurilor europene, daca nu veti da drumul la investitii straine in minerit, va asigur ca nu exista solutie sa alimentati bugetul fondului de pensii."

"Ma acuzati ca nu am indepliniti procedura legala in revizuirea Constitutiei, vreau sa va spun ca gresiti. Nu era misiunea mea sa adaptez observatiile CCR la textul proiectului, ci l-am trimis la parlament. Dumneavoastra puteati decide daca le mentintei sau le schimbati. Principalul obiectiv era implementarea referendumului care prevedea Parlament unicameral si 300 de parlamentari. Pacat ca ati refuzat sa va aplecati asupra acestui subiect. La referendumul de suspendare puteam supune aprobarii populatiei si revizuirea Constitutiei."

"Imi reprosati ca am refuzat dialogul cu partidele. Sa ne amintim ca au fost putine invitatiile carora USL le-a raspuns. De cele mai multe ori, raspunsurile erau violente, neplacute, si a fost o buna perioada in care dialogul cu USL practic nu a fost posibil datorita refuzului de a raspunde la invitatiile presedintelui."

"Eu va asigur ca am avut deplina responsabilitate ca sef de stat intr-o perioada in care criza economica a lovit cumplit Romania si problemele legate de finantele tarii au fost tratate la nivel de riscuri la adresa securitatii nationale."



UPDATE 17.34: Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, pe Twitter: "Trebuie sa monitorizam atent evenimentele din Romania si sa luam masuri in cazul in care se incalca legislatia UE"

UPDATE 17.16: Eugen Nicolaescu (PNL) prezita pe scurt motivele invocate in cererea de suspendare

UPDATE 17.05: Sedinta pentru suspendarea lui Basescu a inceput. USL are nevoie de 217 voturi. In sala de plen sunt prezenti 318 parlamentari

UPDATE 16.55: Presedintele Traian Basescu a ajuns in Parlament

UPDATE 16.30: Presedintele Comisiei Europene face, la ora 17.30, declaratii despre situatia din Romania, potrivit programului afisat pe site-ul oficial al CE

UPDATE 16.25: USL ar mai avea nevoie de patru voturi pentru suspendarea lui Basescu. Negocierile continua

UPDATE 15.58: Presedintele Consiliului Europei, Herman van Rompuy, pe Twitter, dupa avizul CCR: "Sunt foarte ingrijorat de evolutiile din Romania in privinta independentei justitiei. Ii voi contacta pe V. Ponta si T. Basescu pentru a discuta despre asta"

UPDATE 15.22: Dan Sova (PSD): Avizul Curtii este favorabil suspendarii presedintelui

UPDATE 15.15: Vasile Blaga a declarat ca avizul CCR este in favoarea presedintelui Traian Basescu, desi la unele puncte critica actiunile acestuia

UPDATE 14.33: Avizul dat de CCR respinge o parte din motivele de suspendare redactate de USL, dar nu da un verdict clar, pronuntandu-se punctual

VEZI avizul complet al Curtii Constitutionale!

UPDATE 14.08: Sedinta Curtii Constitutionale s-a incheiat. Urmeaza anuntarea verdictului!

UPDATE 13.41: Conform unui comunicat al Curtii Constitutionale, judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost amenintata inaintea inceperii sedintei de evaluare. Aspazia Cojocaru are 65 de ani si este judecator la CCR din 2004, fiind numita la propunerea PSD.

UPDATE 13.35: Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca parlamentarii democrat-liberali vor participa la sedinta plenului reunit al Parlamentului in care se va dezbate cererea de suspendare din functie a sefului statului, Traian Basescu, si se vor exprima prin vot in privinta acesteia

UPDATE 13.30: Crin Antonescu a declarat ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu merge mai departe si in lipsa avizului de la CCR, subliniind ca Parlamentul are dreptul, in mod exceptional, sa dea Curtii un termen in acest caz

UPDATE 13.27: Biroul Permanent comun a respins prin vot propunerea PDL de amanare a plenului comun pentru suspendarea presedintelui

UPDATE 13.09: PDL a cerut anularea plenului de suspendare a presedintelui, in urma intarzierii avizului CCR. Ioan Oltean: Nu se poate vota fara avizul Curtii

UPDATE 13.02: Leul, rapus in lupta politica: Cursul a sarit de 4.5 lei/€ si de 3,6 lei/$

UPDATE 12.50: Leul nu se mai opreste din cadere. Cursul valutar a ajuns la 4.5249 lei/euro, pe interbancar

UPDATE 12.15: Piata interbancara reactioneaza dur la tensiunile politice de la Bucuresti. In asteptarea suspendarii presedintelui, leul a ajuns la un curs de 4.5 lei/euro. BNR va anunta cursul oficial la ora 13.00

UPDATE 12.05: Termenul acordat de Parlament judecatorilor Curtii Constitutionale pentru a se pronunta asupra cererii de suspendare a presedintelui a expirat

Potrivit art. 42, alineat 1 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, "CCR da aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei". Apoi, Presedintele Curtii Constitutionale, primind cererea de avizare, va desemna un judecator-raportor (art. 42, alineat 3).

Avizul cu privire la suspendarea din functie a presedintelui se emite de Curtea Constitutionala in urma dezbaterii propunerii de suspendare si a dovezilor prezentate.

Presedintelui Romaniei i se va aduce la cunostinta data fixata pentru dezbatere, pentru ca acesta sa poata da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Iar avizul Curtii se comunica, in cele din urma, presedintilor celor doua Camere si presedintelui Romaniei (art. 43, alineatele 1-3). Apoi, urmeaza votul in plenul reunit al Parlamentului, stabilit vineri, de la ora 17.00. Presedintele Traian Basescu si-a anuntat prezenta la sedinta.

Cine ii ia locul lui Traian Basescu? Crin Antonescu, presedinte neales pentru 3 luni

Cele sapte motive pentru suspendarea lui Basescu

In solicitarea privind suspendarea din functie a lui Traian Basescu, USL sustine ca presedintele a incercat mereu in ultimii trei ani sa anuleze regimul democratic romanesc, iar perseverenta acestuia in a incalca Legea fundamentala "demonstreaza o atitudine iremediabila", care indreptateste solicitarea de suspendare.

  1. "Presedintele a uzurpat rolul prim-ministrului si s-a sustituit in atributiile constitutionale ale Guvernului"
  2. "Presedintele a incalcat in mod repetat drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie"
  3. "Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei"
  4. "Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala"
  5. "Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le vizite inaintea unor decizii importante"
  6. "Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate"
  7. "Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament"

Lupta politica la Bucuresti: Romania risca infringementul si suspendarea dreptului de vot in Consiliul European

Referendumul, validat cu voturile a 50% + 1 a celor care se prezinta la urne

Potrivit art. 95, alineat (1) din Constitutie, "daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui". Pana in momentul de fata, surse din cadrul puterii au fost vehiculat ca posibile date precum 22 iulie si 29 iulie.

Suspendarea presedintelui este mai usoara avand in vedere publicarea in Monitorul Oficial a modificarii Legii referendumului. Guvernul s-a intrunit joi seara, in sedinta extraordinara, pentru a adopta o Ordonanta de Urgenta potrivit careia presedintele sa fie demis daca voteaza „Da" jumatate plus unu din cetatenii prezenti la vot, si nu majoritatea celor inscrisi in listele electorale, cum era pana acum.

De cate voturi mai are nevoie USL

Pentru ca solicitarea de suspendare a presedintelui sa fie considerata aprobata, aceasta trebuie sa fie votata de majoritatea senatorilor si deputatilor. Aceasta majoritate ar fi de 218 voturi, intrucat totalul deputatilor este acum de 310, iar cel al senatorilor de 124.

In acest moment, USL mai are nevoie de doar 5 voturi pentru ca procedura de suspendare sa inceapa. Mai precis, Uniunea are 212 parlamentari pe care se poate baza, in timp ce numarul de voturi necesar este de 217. Asta pentru ca, imediat dupa alegerile locale, parlamentarii alesi in functii de primar sau presedinte de consiliu judetean au fost nevoiti sa renunte la primul mandat. Parlamentul are acum 432 de membri, iar suspendarea depinde de intrunirea majoritatii simple, jumatate plus unu.

Democrat liberalii au anuntat ca vor fi prezenti in plen pentru a-l sustine pe seful statului. In prezent, PDL are 143 de voturi, fara cel al lui Mihail Boldea, aflat si el in arest. Batalia se da pentru senatorii si deputatii UDMR, formatiune care are un total de 28 de parlamentari si a anuntat ca toti vor veni la sedinta doar pentru a asigura cvorumul, dar se vor abtine sa isi exprime votul. Chiar si asa, negocierile pe ultima suta de metri ar putea sa schimbe aceasta decizie.

In ceea ce priveste UNPR, aceasta formatiune are 24 de parlamentari care pot inclina si ei balanta. Vicepresedintele formatiunii, Lavinia Sandru, a anuntat ca UNPR nu va vota pentru suspendarea sefului statului, ceea ce, teoretic, duce voturile impotriva la 167.

De la minoritatile nationale pot fi adunate alte 16 voturi, cel mai probabil in favoarea suspendarii presedintelui, dupa cum a anuntat unul dintre membrii grupului, Nicolae Mircovici.

In ceea ce priveste deputatii si senatorii neafiliati, acestia ar putea aduce 9 voturi in plus. Unii dintre ei, cum este Daniel Oajdea, au anuntat ca nu vor sustine demersul USL, insa altii, printre care si Mircia Giurgiu, vor vota pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Traian Basescu se confrunta pentru a doua oara cu un vot, in Parlament, de suspendare a sa din functie, dupa cel din 19 aprilie 2007. Decizia de atunci a Legislativului, luata cu 322 de voturi "pentru" si 108 "impotriva" din cei 430 de parlamentari prezenti, a condus pentru prima data in istoria post-decembrista la organizarea unui referendum prin care cetatenii cu drept de vot au fost chemati la urne sa se pronunte daca il mai doresc presedinte pe Traian Basescu.

Sustinatorii PDL au protestat in Piata Revolutiei... Cine ii ia locul lui Traian Basescu? Crin Antonescu, presedinte neales pentru 3 luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x