Antena Căutare

Pontajul electronic la locul de muncă, obligatoriu. Noile decizii UE pentru angajatorii

Pontajul electronic la locul de muncă a fost votat ca fiind obligatoriu în toate statele membre UE, astfel că angajatorii vor fi nevoiți să măsoare timpul efectiv de muncă al fiecărui angajat, zilnic, și să compenseze corespunzător orele suplimentare.

Galerie
Pontaj la locul de munca

Pontajul electronic la locul de muncă a fost votat ca fiind obligatoriu în toate statele membre UE, astfel că angajatorii vor fi nevoiți să măsoare timpul efectiv de muncă al fiecărui angajat, zilnic, și să compenseze corespunzător orele suplimentare.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis în 14 mai că statele membre UE trebuie să oblige angajatorii să folosească un pontaj electronic la locul de muncă, sistem care să permită măsurarea cu exactitate a timpului de lucru al angajaţilor şi să compenseze cu bani sau zile libere, orele suplimentare.

Obligaţia de a implementa un pontaj eletronic la locul de muncă decurge din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi din Directiva privind timpul de lucrul.

Sentinţa a fost dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în litigiul iniţiat de Sindicatul spaniol Federación de Servicios Comisiones Obreras (CCOO) împotriva Deutsche Bank şi se aplică tuturor proceselor similare iniţiate la nivelul instanţelor naţionale.

Articolul continuă după reclamă

Decizia, care va fi deci valabilă pentru toate statele membre UE, este menită să reglementeze importanţa dreptului fundamental al fiecărui lucrător la o limitare a duratei maxime de lucru şi la perioade de repaus zilnic şi săptămânal, care este prevăzut în cartă şi al cărui conţinut este precizat de Directiva privind timpul de lucru.

Pontajul eletrconic la locul de muncă, menit să fie favorabil angajatului

Așadar, un pontaj electronic la locul de muncă obligă statele membre să asigure lucrătorilor beneficiul efectiv al drepturilor care le-au fost conferite, fără ca modalităţile concrete alese pentru asigurarea aplicării directivei să poată goli aceste drepturi de esenţa lor. Curtea aminteşte în această privinţă că lucrătorul trebuie considerat parte vulnerabilă în cadrul raportului de muncă, astfel încât este necesar să se prevină ca angajatorul să îi impună o restricţie a drepturilor sale.

Potrivit Curții de Justiție a UE, în lipsa unui sistem de pontaj electronic care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic al fiecărui lucrător, nu se poate stabili în mod obiectiv şi fiabil nici numărul de ore de lucru efectuate precum şi repartiţia lor în timp, nici numărul de ore suplimentare, ceea ce face excesiv de dificil, dacă nu imposibil în practică, pentru lucrători să ceară respectarea drepturilor lor.

Pontajul electronic la locul de muncă, în România

Codul Muncii din România prevede deja ca fiind obligatoriu pontajul la locul de muncă, încă din 2017, prin emiterea Ordonanței de Urgență 53/2017. Aceasta obligă angajatorii să urmărească foarte atent orele lucrate de fiecare salariat, astfel încât să se evite efectuarea de ore suplimentare neplătite.

Așadar, compania trebuie să țină o evidența zilnică a activității salariaților mai detaliat decât în trecut. Până la intrarea în vigoare a ordonanței, se prevedea ca angajatorii să țină evidența orelor de lucru, însă, începând din 2017, aceștia sunt obligați să înregistreze exact ora de începere a programului de lucru, cât și ora de plecare a angajatului de la locul de muncă.

Pontajul electronic la locul de muncă, obligatoriu. Noile decizii UE pentru angajatorii
Model pontaj în excel

În România, pontajul electronic la locul de muncă nu este obligatoriu în acest moment, legea permițând și pontajul în format letric, adică pe hârtie. Totuși, pontajul eletronic se realizează în multe dintre companii prin folosirea cartelelor de acces, existând inclusiv opțiunea de definire a programelor de lucru, cu posibilități multiple de configurare.

Citește și: Cât este de aproape de noi ziua de lucru de șase ore?

Ciclonul mediteranean a adus inundații severe în România, iar meteorologii anunță ploi în continuare: ”Așa ceva n-am văz... Vremea extremă face ravagii în România! A fost emis un nou cod galben de ploi torențiale și furtuni violente, valabil pâ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x