Antena Căutare

Fișa de pontaj, o îndatorire în plus pentru angajatori. Ce trebuie să știe companiile

Pontajul la locul de muncă. O modificare din Codul Muncii obligă angajatorii să verifice salariații cu mai multă precizie, iar acest lucru pune în dificultate multe companii.  

Pontajul la locul de muncă. O modificare din Codul Muncii obligă angajatorii să verifice salariații cu mai multă precizie, iar acest lucru pune în dificultate multe companii.

La începutul toamnei au intrat în vigoare mai multe modificări ale Codului Muncii, prin emiterea Ordonanței de Urgență 53/2017. Aceasta obligă angajatorii să urmărească foarte atent orele lucrate de fiecare salariat, astfel încât să se evite efectuarea de ore suplimentare neremunerate. Deși la prima vedere pare o schimbare ușor de pus în practică, în realitate este o modificare ce ridică mai multe semne de întrebare.

Articolul 119 precizează că angajatorul „are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.”

Așadar, compania, prin departamentul de Resurse Umane, trebuie să țină o evidența zilnică a activității salariaților mai detaliat decât în trecut. Până la intrarea în vigoare a ordonanței, se prevedea ca angajatorii să țină evidența orelor de lucru, însă acum aceștia sunt obligați să înregistreze exact ora de începere a programului de lucru, cât și ora de plecare a angajatului de la locul de muncă.

Articolul continuă după reclamă

Compania este obligată să prezinte această evidență inspectorilor de la ITM, atunci când aceștia o solicită, iar în cazul în care ea nu există, amenda este cuprinsă între 1.500 şi 3.000 de lei.

Cum se face, concret, pontajul, după noua lege?

Schimbarea de legislație implică mai multe hârtii, mai multe formalități și mai multă birocrație, iar în unele cazuri este greu de respectat - în cazul angajatorilor din mass-media, de exemplu, unde programul de lucru este unul flexibil.

Companiile reclamă faptul că evidența mai strictă impusă de modificările recente de la Codul Muncii le îngreunează procesele și că, într-un fel, ne întoarcem la vechea condică, unde fiecare angajat semna zilnic.

Practic, cei din departamentul de HR trebuie să întocmească tabele în care fiecare angajat să treacă ora de venire și de plecare, iar managerii trebuie să le amintească zilnic subalternilor să completeze aceste tabele și să verifice dacă toți cei din departament au notat datele corecte. Este, în mod cert, o muncă în plus pentru aproape toți angajații dintr-o companie, iar dacă programul este unul flexibil sau chiar în ture, devine și mai greu de gestionat.

În contextul acestor schimbări, diferențele dintre un soft de pontaj și ținerea evidenței în Excel sunt evidente, iar soluția mai puțin laborioasă este și ea evidentă. Folosirea unui asemenea soluții tehnice pentru pontaj este singura modalitate prin care angajatorul poate avea datele exacte ale tuturor salariaților, iar ele se înregistrează automat prin folosirea cartelelor de acces, existând inclusiv opțiunea de definire a programelor de lucru, cu posibilități multiple de configurare.

Pentru cazurile în care personalul nu are un program de lucru fix, în Codul Muncii se precizează că pot fi utilizate programe care fac posibilă respectarea obligației prevăzute la art. 119. Evidența poate fi ținută atât în format letric cât și în format electronic, așadar, soluția cea mai simplă rămâne utilizarea unui program conceput special pentru pontaj.

Ordonanța de Urgență 53/2017 mai prevede și alte schimbări: mai multă indulgență pentru angajatorii ce plătesc repede amenzile pentru munca nedeclarată, amendarea muncii în timpul suspendării contractului și a muncii salariaților cu normă parțială în afara programului.


Sursa foto: ESB Professional/Shutterstock

Vestea momentului pentru români! Vom avea parte de trei minivacanţe în luna decembrie!... Despăgubire record pentru Iulia, tânăra gravidă spulberată pe o trecere de pietoni! Femeia se află într-o stare vegetati...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x