Pe 13 noiembrie 1942, în timpul Bătăliei Navale de la Guadalcanal, ”USS Juneau” era scufundată de către un submarin japonez. În atac piereau cei cinci frați Sullivan. Americanii schimbau legile: dacă într-o familie mai mulți membri pieriseră în luptă, cel puțin unul dintre cei rămași acasă nu mai putea fi înrolat!
În dimineața aceea de 12 ianuarie 1943, Thomas Sullivan, tatăl, se pregătea să plece la muncă, când trei oameni în uniformă - un locotenent, un doctor și un ofițer de marină s-au apropiat de ușa sa. ”Avem câteva vești, relaționate cu fiii dumneavoastră”, i-au spus. A aruncat un ochi către medic, s-a prins pe loc. A întreba, scurt, ”Care?”, în timp ce cu o mână încerca să caute un punct de sprijin. ”I'm sorry”, a glăsuit șeful trupei. ”TOȚI CINCI!” Cea mai încercată inimă de părinte din istoria omenirii se oprea, pentru o secundă...
George, Francisc ”Frank”, Joseph ”Joe”, Madisson ”Matt” și Albert ”Al” Sullivan se înrolaseră, toți cinci, în serviciul marin, pe 3 ianuarie 1942. Exista o lege potrivit căreia, pentru a proteja familia, rudele nu se pot urca, toate, pe același vas, însă aceasta avea să fie ignorată. George și Frank serviseră SUA, la Marină, și înainte, știau care e joacă. Cei cinci frați ceruseră în mod expres să se urce pe ”USS Juneau”, un cuirasat ușor.
În dimineața zilei de 13 noiembrie 1942, în timpul Bătăliei Navale de la Guadalcanal, nava avea să fie atacată de torpilele submarinelor japoneze. Suferea daune, dar rămânea pe linia de plutire. În timp ce se retrăgea, muribundă, spre baza Aliată de la Espiritu Santo, a fost, din nou, atacată și scufundată, după ce magazia de munții a explodat. Comandanții vaselor americane aflate în zonă au considerat că nu există supraviețuitori. În realitate, 100 de marinari se salvaseră, dar nimeni nu venea pentru recuperearea lor. La opt zile de la scufundarea navei, 10 supraviețuitori erau găsiți. Aveau să declare că Frank, Joe și Matt au decedat pe loc. Al se îneca, a doua zi, din cauza rănilor, iar George după patru sau cinci zile, ca urmare a hipertermiei. Serviciile de securitate interziceau publicarea veștii că cei cinci frați au decedat, pentru a nu se creea panică în rândul Armatei SUA, angrenată, în Pacific, în cel de-al Doilea Război Mondial. Părinții fraților Sullivan nu mai primeau scrisori de la ei, așa că începuseră să se îngrijoreze.
Vestea le-a ajuns la începutul lui 1943. Președintele Franklin Roosvelt a trimis familiei (care mai avea o fată) o scrisoare de condoleanțe, iar Departamentul de Război al SUA a adoptat Sole Survivor Policy, prin care o familie cu persoane decedate în timpul războiului nu mai avea voie să trimită alți combatanți în luptă, pentru a evita drame ca cele ale Familiei Sullivan.
Poștașul a refuzat să meargă să-i anunțe vestea: ”Nu le pot spune, tot eu, că le-a mai murit un fiu!”
În afara fraților Sullivan, o altă familie, Borgstrom, a suferit o dramă asemănătoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Le Roy Elmer, Clyde Eugene, Rolon Day și Rulon Jay au fost cei patru frați care au pierit la distanță de doar șase luni. Alben și Gunda Borgstrom au avut zece copii, șapte dintre ei, băieți. Unul avea să se stingă după o ruptură de apendice, ceilalți șase terminau ”Bear River High School” în Garland, Utah. În momentul intrării SUA în război, cinci dintre ei s-au înrolat. Clyde a fost ucis în martie 1944, aproape de Insulele Solomon. LeRoy Elmer a pierit în Italia. Rolon a bombardat, în august, Germania, însă a fost doborât. Fratele său geamăn, Rulon, care, inițial, a fost dat dispărut, a decedat în august, în urma rănilor căpătate în atacul de la Le Dreff, aproape de Brest, în Franța.
Statelor Unite le-a luat aproape patru ani pentru repatrierea trupurilor celor decedați, slujba fiind ținută pe 25 iunie 1948. Pierderea lor și a fraților Sullivan a dus la Sole Survivor Policy, adoptată în 1948.
Povestea spune că un singur poștaș a dus vestea morții primilor trei frați, către familie. Pe 26 august, după decesul lui Rulon Jay, a fost informat că trebuie să mai meargă la casa familiei Borgstrom. ”Refuz să mă duc tot eu! Cum naiba să le spun că le-a murit și cel de-al patrulea fiu?”, a întrebat acesta.
Frații Niland, cei care au născut celebrul film ”Salvați soldatul Ryan”
Descendenți irlandezi, frații Niland s-au înrolat în Armata SUA. Doar doi dintre ei au decedat pe front, dar, dintr-o eroare, s-a comunicat că Frederick ”Fritz” Niland este singurul supraviețuitor. S-a constituit, imediat, o grupă care a plecat după el, în Europa. L-a adus acasă, unde a aflat, peste ceva vreme, că și fratele său, Edward, a scăpat, fiind ținut prizonier de război, de către japonezi, într-un lagăr din Burma. ”Fritz” deceda în 1983, fratele său, un an mai târziu. Povestea lor a inspirat capodopera lui Steven Spielberd din 1998, ”Saving Private Ryan”.