Un obicei semnificativ are loc înainte de Bobotează. Preotul trece pragul caselor în care enoriașii stau pentru a sfinți locul. Încă din bătrâni se spune că „agheasma mare” sau apa sfințită are o putere deosebită, aducând binecuvântarea lui Dumnezeu în locuințele oamenilor.
Tradiția este foarte importantă pentru credincioșii care își doresc să-l primească pe Sfântului Duh în gospodăriile lor. Aceștia țin cont cu rigurozitate de ziua în care preotul trebuie să vină cu botezul.
Sfințirea caselor credincioșilor se face prin stropirea cu „agheasma mare” în toate încăperile. De asemenea, preotul udă cu apă sfințită întreaga gospodărie, animalele din curte și membrii familiei.
În ce zi vine preotul cu botezul. Cum trebuie să fie primit de enoriași
Conform tradiției, preotul intră în casele oamenilor pentru a le sfinți cu agheasmă de la Sfânta Liturghie în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. În această zi se ține post negru, măcar până la asfințitul soarelui.
Cei mai mulți credincioși țin post negru până la venirea preotului pentru că atunci pot bea apă sfințită de la el. Acest obicei este popular la sate. Se spune că enoriașii care vor face asta vor avea an plin de belșug și vor fi feriți de rele.
Atunci când preotul intră în casa este bine să fie întâmpinat cu o lumânare aprinsă pe masă și cu un vas din sticlă în care să pună agheasma.
Câte zile se bea „Agheasma Mare”
Cuvântul „agheasmă” provine din limba greacă și înseamnă „apă sfințită”. Din popor se spune că „Agheasma Mare” este mai puternică decât „Agheasma Mică” deoarece apa este sfințită într-o dublă invocare a Duhului Sfânt.
De asemenea, apa sfințită se ia de la biserică și se consumă la primele ore ale dimineții, pe stomacul gol, înaintea anafurei. „Agheasma Mare” se bea în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie.
Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Bobotează. Te va ocroti tot anul
Aceasta este perioada în care se bea apa sfințită fără post și spovedanie. După data de 14 ianuarie, agheasma se ia doar în perioada postului sau când se merge la spovedanie.
Cum trebuie păstrată „Agheasma Mare”
Pentru că „Agheasma Mare” poate face minuni aceasta trebuie păstrată cu mare băgare de seamă. Apa sfințită se ia de la biserică într-o sticlă curată și se ține acasă într-un loc bun de păstrare, cu dopul pus.
Dacă agheasma prinde un miros de-a lungul timpului înseamnă că sticla în care a fost pusă nu era destul de curată la momentul respectiv. De cele mai multe ori, români obișnuiesc să arunce apa sfințită care a prins miros, însă aceștia trebuie să știe un lucru important.
„Agheasma Mare” nu se varsă în chiuvetă niciodată, ci într-o apă curgătoare limpede sau la rădăcina unui copac. Enoriașii țin cont de acest detaliu deosebit de important atunci când apa sfințită nu mai poate fi consumată.
Sărbători ianuarie 2024. Calendar creștin ortodox complet... Tradiții, obiceiuri în Ajun de Bobotează și de Botezul Domnului Iisus. Ce nu e bine să faci la sărbătorile de pe 5 și 6 ...