Antena Căutare

Care sunt alimentele permise pentru consum până la Lăsata Secului. Ce este Săptămâna Albă și de ce se ține înainte de post

Postul Paștelui 2025 se apropie, iar credincioșii se pregătesc temeinic pentru perioada care urmează. Care sunt alimentele care mai pot fi consumate până pe data de 2 martie!

Galerie
Care sunt alimentele permise pentru consum până la Lăsata Secului | Shutterstock.com

Săptămâna Albă a început, iar credincioșii se bucură de ultimele zile în care pot mânca „de dulce” înainte ca Postul Paștelui să înceapă.

Deși mulți români țin postul destinat sărbătorilor pascale, mulți dintre ei omit să acorde atenție și Săptămânii Albe care este la fel de importantă precum acesta.

Citește și: Când începe postul Paștelui 2025. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Iată ce este Săptămâna Albă și care sunt alimentele pe care le pot mânca cei care vor să țină post înainte de Paște!

Articolul continuă după reclamă

Care sunt alimentele permise pentru consum până la Lăsata Secului. Ce este Săptămâna Albă și de ce se ține înainte de începutul postului

Cei care vor să postească în Postul Paștelui au la dispoziție săptămâna de pregătire intitulată Săptămâna Albă în care au voie să consume „de dulce”, însă fără a se atinge de carne.

În această săptămână sunt permise lactatele, ouăle și peștele, iar organismul reușește astfel să se pregătească mult mai bine pentru eliminarea proteinelor de origine animală din meniu pentru o perioadă destul de lungă.

Potrivit informațiilor oferite de preoți, Săptămâna Albă nu este una doar de pregătire din punct de vedere alimentar, ci și din punct de vedere spiritual.

„Rugăciunile din biserică, multe dintre ele vorbesc deja despre starea minţii creştinilor în post şi ne cheamă să ne modificăm puţin modul de a gândi şi de a fi, iar al doilea aspect este cel culinar” a declarat părintele Adrian Duțuc pentru Observator News.

Citește și: Papa Francisc dorește o dată unică a Paştelui. Ce spune Patriarhia Română despre această declarație: „Poate avea loc doar...”

Și nutriționiștii vin cu un punct de vedere în acest sens, majoritatea susținând că lipsa cărnii nu ar trebui să provoace îngrijorări atât timp cât alimentele sunt combinate corect.

„Dacă facem o combinaţie corectă în farfurie, ou, peşte sau brânză, în asociere cu legume, în combinaţie cu carbohidraţii integrali, din punct de vedere calitativ, ne sunt asigurate toate nutrimentele de care avem nevoie” este explicația pe care a oferit-o nutriționistul Daniela Bălănucă pentru aceeași sursă.

Ce se mânâncă în Săptămâna Albă înainte de Postul Paștelui

Comercianții își pregătesc magazinele și tarabele cu produse proaspete pentru această perioadă, sperând că vor crește și vânzările semnificativ.

Iată care sunt alimentele permise înainte de începerea Postului Paștelui:

  • brânză
  • lapte
  • iaurt
  • smântână
  • unt
  • ouă
  • pâine
  • mălai
  • paste
  • cartofi
  • fasole
  • varză
  • mere
  • prune
  • alte fructe

Pentru ca trecerea la un meniu fără proteină animală, gospodinele pregătesc diferite delicii în această perioadă pentru ca totul să fie mai ușor. Printre cele mai populare preparate dinaintea Postului Paștelui sunt plăcintele cu brânză, mămăliga cu brânză și smântână, gălușt cu brânză, dar și alte delicii care să nu conțină carne în mod direct.

Este important de reținut că începând cu data de 2 martie, credincioșii trebuie să lase sec și de brânză, iar începând cu 3 martie trebuie să renunțe complet la alimente din lapte, ouă și carne pentru că va începe Postul Paștelui 2025.

Citește și: Câte pachete se dau, de fapt, de pomană la parastas. Ce reguli ar trebui să respecte creștinii

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x