Antena Căutare

Cine a fost Sf. Nectarie din Eghina, prăznuit pe 9 noiembrie. Rugăciuni puternice către protectorul bolnavilor de cancer

Pe data de 9 noiembrie 2023, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie. În această zi importantă pentru români, tradițiile, obiceiurile și superstițiile sunt respectate de către toți credincioșii. Iată ce trebuie să știi despre această sărbătoare.

Galerie
Pe data de 9 noiembrie 2023, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie. | Shutterstock

Românii îl sărbătoresc în fiecare an, pe data de 9 noiembrie, pe Sfântul Nectarie. Acesta este unul dintre sfinții noi care au fost canonizați în acest secol de Biserica Greciei. Conform tradițiilor, în această zi de joi trebuie să faci una dintre cele mai puternice rugăciuni închinate Sfântului Nectarie.

Pentru că este o sărbătoare cu o însemnătate foarte mare, o mare parte dintre creștinii ortodocși țin cont de tradiții, obiceiuri și de superstițiile din această zi.

Citește și: Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru 8 noiembrie. Ce este „interzis” să faci astăzi

Povestea Sfântului Nectarie din Eghina

Articolul continuă după reclamă

Sfântul Nectarie s-a născut în Selivria Traciei în anul 1846 într-o familie de oameni săraci și credincioși. Numele pe care l-a primit la botez a fost Anastasie. Părinții acestuia i-au oferit o educație bună și i-au arătat calea credinței încă de mic copil.

După ce Sfântul Nectaria și-a încheiat primii ani de școală, acesta a continuat să studieze teologia și scrierile Sfinților Părinți la Constantinopol. Cu această ocazie a reușit să îl descopere pe Mântuitorul Iisus Hristos și să se apropie din ce în ce mai mult de lumea dumnezeiască.

Citește și: Rostește astăzi cea mai puternică rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil, iar dorințele tale se vor împlini

La vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie s-a stabilit pe insula Hios unde a devenit profesor și s-a ocupat de predarea materiei de religie la o școală din zonă.

Tânărul Anastasie a fost mai apoi chemat de Iisus să participe la tunderea monahicească pe data de 7 noiembrie 1876, unde a primit numele de Lazăr. La o perioadă de timp după acest eveniment denumirea sfântului avea să se schimbe din nou. Numele de Nectarie fost dobândit după ce credinciosul a luat parte la tunderea în marele și îngerescul chip al schimniciei.

Studiile teologice le-a terminat la Atena în anul 1885 și a urmat perioada în care Sfântul Nectarie a fost luat ca ucenic de către patriarhuul Sofronie la Alexandria.

Pe parcursul vieții, evlaviosul mitropolit a avut funcția de secretar al Patriarhiei, dar și de predicator la biserica „Sfântul Nicolae” din capitala Egiptului. Din cauza invidiei, geloziei și a minciunilor din partea celorlalți ierarhi, acesta a fost izgonit din Patriarhie de către Sofronie care a crezut că Sfântul Nectarie voia să îi ia locul.

Citește și: Sfântul pe care îl sărbătorim pe data de 6 noiembrie. Ce rugăciune se rostește de Sfântul Pavel

În anul 1891, Sfântul Nectarie s-a retras la Atena până în anul 1894, unde a predat teologia din nou și reușit să facă slujbe misionare în parohiile din jurul capitalei.

În perioada 1904-1907 a construit o mănăstire de călugărițe în insula Eghina, unde s-a retras definitiv.

De ce este ocrotitorul bolnavilor de cancer

Sfântul Nectarie este cunoscut pentru facerea de minuni, motiv pentru care credincioșii bolnavi aleg să rostească rugăciunile în cinstea lui. De-a lungul timpului, creștinii au făcut marturii conform cărora Sfântul Nectarie i-a ajutat pe cei bolnavi de cancer care s-au închinat la moaștele lui.

Racla cu părticelele moaștelor Sfântului Nectarie se află în prezent în București la Mănăstirea Radu Vodă, iar creștinii care s-au închinat aici susțin că au primit ajutorul de care au avut nevoie de la octrotitor.

Citește și: Cine este Sfântul Luca, sărbătorit pe 18 octombrie. Rugăciunea care se rostește astăzi pentru împlinirea tuturor dorințelor

Minunile care au avut loc în timpul în care acesta trăia, dar și după ce a murit, au fost motivele principale prin care credincioșii au fost convinși că puterile lui sunt dumnezeiești.

Minunile săvârșite de Sf. Nectarie

De-a lungul vieții, Sfântul Nectarie a făcut fapte bune și a ajutat pe toți aflați în necaz. Rugăciunile pe care le făcea erau de folos pentru persoanele aflate în nevoie, dar și pentru pământul care era uscat de arșiță.

Într-o vară când insula Eghina era lovită de secetă, Sfântul Nectarie s-a rugat pentru a ploua și pentru ca lumea să aibă parte de un pământ roditor. Ploaia nu a întârziat să apară, iar pământul a rodit oferind lumii hrană din belșug. Locuitorii insulei au fost uimiți și l-au cinstit pe acesta pentru minunea făcută.

O altă minune cunoscută este faptul că Sfântul Nectarie a vindecat o mamă care suferea de o tumoare canceroasă și care a trecut prin multe operații fără succes. Rugăciunile celor patru copii ai săi au fost cele care au ajuns la Sfântul Nectarie, iar acesta a făcut minunea de a-i salva viața și de a o vindeca definitiv pe mama lor.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Rostită din inimă pe 15 august, de Sfânta Maria, îndeplinește orice dorință

După moartea sa, Sfântul Nectarie a continuat să facă minuni pentru cei care se închină lui. O femeie credincioasă bolnavă de cancer a mărturisit că a fost vindecată de această boală după ce s-a dat cu uleiul din candela Sf Nectarie pe locul unde avea două tumori.

Rugăciunile către Sf. Nectarie care pot face minuni

Pentru Sfântul Nectarie, vindecătorul și făcătorul de minuni, creștin ortodocșii pot rosti mai multe rugăciuni către acesta în funcție de nevoile pe care le au. De-a lungul timpului credincioșii s-au închinat ocrotitorului mulțumindu-i prin mai multe rugăciuni de mulțumire.

Una dintre variantele cele mai cunoscute este:

„Doamne Iisuse Hristoase, Ţie ne închinăm şi Ţie îţi mulţumim din adâncul inimii, pentru că, din dumnezeiasca Ta dragoste, ne-ai dăruit nouă mulţime mare de sfinţi, ca să ne fie nouă pilde, ca să mijlocească şi să se roage pentru noi, şi, prin lucrările lor minunate, prin viaţa şi minunile lor, să slăvească preacinstitul şi de mare cuviinţă Numele Tău.

Binecuvântează, Doamne, praznicul acesta pe care îl săvârşim astăzi spre cinstirea sfântului, slăvitului Părintelui nostru, Nectarie, Episcopul Pentapolei, făcătorul de minuni.

Tu, Doamne, cel ce întru sfinţi te odihneşti, învredniceşte-ne ca Sfântul Nectarie să se facă nouă scară, pe care suindu-ne să ne apropiem de Tine, şi să luăm de la Tine Harul Tău, mila Ta cea mare, şi dumnezeiasca Ta binecuvântare.

Primeşte, Preasfinte Stăpâne, mijlocirile şi rugăciunile Sfântului Părintelui nostru Nectarie, pentru că, fiind noi nevrednici să ne rugăm nemijlocit Ţie, veşnicul Împărat al slavei, alergăm către Sfântul nostru apărător, Nectarie, zicându-i:

Sfinte al lui Dumnezeu Nectarie, cel tare în credinţă şi pildă de răbdare şi stăruinţă, de smerită-cugetare şi nerăutate, cu evlavie cinstim sfânta ta pomenire şi te rugăm pe tine, cel ce cu nedreptate ai fost defăimat și cumplit ai fost încercat în prigoane și în izgonirea din Alexandria, iartă-i pe prigonitorii tăi ce s-au mutat din lumea aceasta, iar pe noi apără-ne și păzește-ne de tot răul și alunecarea.

Mijlocește, Sfinte Nectarie, către Domnul Dumnezeu, pentru întărirea și propășirea Patriarhiei României, a Întâistătătorului acesteia, a clerului și a turmei sale.

Roagă-te, Sfinte al lui Dumnezeu, ca Domnul și Mântuitorul și Izbăvitorul nostru să-i întărească în credința ortodoxă prin dumnezeiasca Sa putere și al Său har pe cei mici și pe cei mari; să-i călăuzească pe cei tineri și să-și reverse cu îmbelșugare bunătățile Sale peste poporul nostru.

Sfinte al lui Dumnezeu Nectarie, Tu care cu atâta evlavie ai cinstit-o pe Preasfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru, fă-te rugător smerit al ei, ca să acopere și să apere poporul nostru și să aducă în lumea întreagă pace, bună înțelegere și dragoste, spre slava numelui Preasfintei Treimi. Amin.”

O altă rugăciune puternică rostită de credincioși este:

„O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, pri­mește a­ceastă puțină rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către tine, ca la un ade­vărat izvor de tămăduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?

Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea tă­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doc­tor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noaș­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.

Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bol­navi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugă­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecu­vântăm pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru 8 noiembrie. Ce este „interzis” să faci astăzi... Viața și minunile Sf. Mare Mucenic Mina, sărbătorit pe 11 noiembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x