Antena Căutare

Cine este Sfântul Luca, sărbătorit pe 18 octombrie. Rugăciunea care se rostește astăzi pentru împlinirea tuturor dorințelor

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 18 octombrie 2023, pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Acesta este cunoscut drept un doctor vestit care s-a închinat întreaga viață Mântuitorului nostru Iisus Hristos și care mai târziu a ajuns unul dintre cei 70 de ucenici ai Săi.

O doamnă care se roagă în biserică în timp ce poartă o eșarfă și are capul acoperit cu o eșarfă. Galerie
Sfântul Luca este sărbătorit pe data de 18 octombrie în fiecare an. Ce rugăciune rostim astăzi | Shutterstock

În fiecare an, pe data de 18 octombrie 2023, Sfântul Luca este prăznuit de creștinii ortodocși cu toate că nu este o sărbătoare trecută în calendar cu roșu sau cu negru.

Această sărbătoare este apreciată mai ales de cei care îi poartă numele ucenicului sau de cei care au urmat același drum în privința meseriilor.

Citește și: Minunile Sf. Parascheva. Povestea tinerei care a fost vindecată de leucemie

Cine a fost Sfântul Luca care este sărbătorit pe data de 18 octombrie

Originar din Antiohia Siriei care acum este un oraș din Turcia, Sfântul Luca a fost unul dintre Apostolii Lui Iisus Hristos care a studiat încă din tinerețe medicina și filosofia elenă.

Pe lângă faptul că era un medic și un scriitor desăvârșit, Sfântul Luca a avut un mare talent pentru pictură. Dorința lui a fost de a merge la Ierusalim pentru a cunoaște cu adevărat ce înseamnă învățătura biblică, dorință care mai târziu s-a dovedit a fi îndeplinită.

Sfântul Apostol a fost cunoscut de asemenea, pentru misiunile pe care le-a avut în formarea clerului și în crearea unor biserici, dar și pentru că a tratat oamenii bolnavi care i-au ieșit în cale atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic.

Fiind și un scriitor desăvârșit, Sfântul Luca este cunoscut și pentru scrierea propriei Evanghelii.

Citește și: Ce sărbătoare importantă este mâine, 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci sub nici o formă de Sf. Parascheva

Conform spuselor bisericești, Sfântul Luca a fost cel care a pictat icoana în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îl purta pe Domnul nostru Iisus Hristos în brațe. De-a lungul timpului au existat și alte icoane pe care le-a pictat pentru Maica Domnului, icoane care au fost foarte apreciate.

Zugrăvirea sfintelor icoane pentru Maica Domnului, pentru Dumnezeu și pentru toți sfinții a fost o acțiune care a plecat din inițiativa Sfântului Luca, acțiune care s-a dovedit un lucru atât de bun și preacinstit imediat.

Rugăciunea care se rostește de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Este bine ca de fiecare dată când este o sărbătoare importantă să fie făcută în plus o rugăciune care să se închine și la Sfântul care se prăznuiește în acea zi.

Pentru liniștea sufletească și pentru sănătate, creștin ortodocșii obișnuiesc să facă rugăciuni către Dumnezeu, Maica Domnului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, dar și pentru sfinți.

Rugăciunile îi ajută pe oameni din punct de vedere spiritual să se simtă mai bine exact din momentul în care sunt rostite. Rugăciunile au puterea de a-i liniști pe oameni și de a le induce o stare de bine în același timp.

Citește și: Sf. Marie Mică, pe 8 septembrie. Ce sărbătorim de fapt

Iată rugăciunea care se rostește pe data de 18 octombrie când se sărbătorește Sfântul Luca:

„Apostole Sfinte şi Evanghe­liste Luca, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre. Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Gura ta ştiind-o pahar Dumnezeiesc, al Înţelep­ciunii Celei Preaînalte, Înţelep­te Apostole Luca, Vistieria Cea Mare şi Negrăită a harului, îmbogăţindu-ne, o luăm cu osâr­die, Domnului cântând, căci cu Mărire S-a preamărit. Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cu Taină învăţându-te Hristos cele cereşti şi Scripturile cele de Dumnezeu insuflate, fără mijlocire deschizându-le ţie Apostole Luca, tăinuitor te-a arătat şi propovăduitor preaînţelept, al celor mai presus de minte, care cu osârdie cânţi: Domnu­lui să cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Pusu-te-a Biserica lui Hristos împreună călător cu Apostolul Pavel, Sfinte Luca Preafericite, pe tine cel ce ai stră­lucit Dumnezeieşte cu harul Lui; şi urmelor lui ai urmat, cântând: Domnului să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei)”.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Rostită din inimă pe 15 august, de Sfânta Maria, îndeplinește orice dorință

Creștin-ortodocșii se roagă pentru putere și pentru o credință mai bună, pentru a nu cădea în păcat, pentru a trece peste momentele grele și de supărare, dar mai ales pentru sănătate. Fiecare sfânt are o însemnătate pentru creștini, iar aceștia prăznuiesc cu cinste și bucurie fiecare ocazie pe care o au.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x