- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Pavel, arhiepiscopul Constantinopolului, este prăznuit pe data de 6 noiembrie în fiecare an. Cu toate că nu este o sărbătoare trecută în calendar cu roșu sau cu negru, creștin ortodocșii sunt pregătiți să îl sărbătorească și să îl cinstească exact ca în fiecare an.
Această sărbătoare pică într-o zi de luni anul acesta și este apreciată mai ales de cei care îi poartă numele.
Cine a fost Sfântul Pavel care este sărbătorit pe data de 6 noiembrie
Marele mărturisitor Pavel era un diacon originar din Tesalonic și ocupa funcția de notar și scriitor al Sfântului Alexandru care la acea vreme era patriarhul Constantinopolului. După moartea Sfântului Alexandru, Pavel a fost cel care i-a luat locul în fruntea bisericii.
„De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să vă învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel” au fost ultimele cuvinte ale Sfântului Alexandru înainte să moară.
Pavel nu a ocupat foarte mult timp funcția de patriah, deoarece ereticii arieni și împăratul acestora, Constantiu, nu l-au acceptat în această poziție. Pavel a fost izgonit și tocmai de aceea a ales să se refugieze la Roma, unde s-a întâlnit cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el tot de Constantiu.
După o perioadă, acesta a revenit în poziția de Patriah al Constantinopolului la insistențele împăratului Constantin al II-lea, însă după moartea acestuia a fost din nou exilat. De data aceasta, Pavel s-a refugiat în Armenia, unde a și murit după ce arienii au decis să îl sugrume.
După o perioadă în care moaștele Sfântului Pavel au fost la Contantinopol, acestea au fost aduse în anul 1236 la Veneția.
Ce tradiții și obiceiuri se țin de Sfântul Pavel
În ziua de 6 noiembrie este bine ca fiecare creștin-ortodox să dea de pomană pentru cei trecuți în neființă în semn de recunoștință și respect. Printre cele mai des oferite se regăsesc: mâncare, băutură, haine, lumânări și obiecte de uz casnic. Astfel, oamenii își pot dovedi dragostea care a râmas de-a lungul timpului pentru cei care au plecat în eternitate.
De asemenea, în ziua de 6 noiembrie se rostește o rugăciune specială către Sfântul Pavel Mărturisitorul pentru a-i cere ajutorul și pentru a-i arăta mulțumiri.
Rugăciunea care se rostește de Sfântul Pavel
„Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.
Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maice şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei bucurându-mă. Întăritor credinţei, învăţător Bisericii şi stâlp nemişcat al mărturisirii, luminător cu multe lumini ale harului şi gură de foc suflătoare te propovăduim pe tine, Sfinte Pavel. Amin”