Antena Căutare

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce ai voie și nu ai voie să faci în această zi

Pe 29 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Calendarul orthodox din acest an ne arată că marea sărbătoare a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august, pica într-o zi de joi. Aceasta este sărbătoarea care încheie anum bisericesc, urmând ca pe 1 septembrie să înceapă noul an bisericesc.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia și a Elisabetei. Acesta a fost născut cu 6 luni înaintea nașterii lui Iisus. Vestea nașterii sale a fost adusă de către îngerul Gavriil chiar tatălui său, preotul Zaharia, dar acesta nu a crezut ce i-a spus îngerul.

Citește și: În ce zile nu se spală și nu se fac treburi casnice în august 2024. Sunt trei mari sărbători în această lună

Sfântul Ioan a dus o viață în pustiu, în care credința și rugăciunea au primat, în pofida nevoilor omenești. El a început să predice și a pregătit poporul pentru venirea lui Iisus Hristos.

Articolul continuă după reclamă

Această sfântă zi este păstrată din străbuni ca zi de post și rugăciune, potrivit datinilor creștine. Sărbătoarea de astăzi este asemuită ca importanță celei din Vinerea Patimilor, vinerea de dinaintea Sfintelor Paști.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul ne arată că toți cei care se vor pocăi datorită Sfântului Ioan, vor fi iertați de păcate și vor ajute în Împărăția Domnului.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia și a Elisabetei. Acesta a fost născut cu 6 luni înaintea nașterii lui Iisus.

Tradiții și obiceriuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul se spune din străbuni că nu se folosește deloc cuțitul pentru a tăia mâncarea sau obiectele, ci totul se rupe cu mâna.

Tradiția spune că în această sfântă zi nu se mănâncă și nu se gătește varză pentru că Sfântului Ioan I s-a tăiat capul pe varză.

Datina creștină mai menționează și de un nou post, numit „de la cruce până la cruce”, care ar începe azi și s-ar sfârși pe 14 septembrie, zi importantă pentru creștini pentru că se sărbătorește în biserică Înălțarea Sfintei Cruci. Acest post nu apare în calendarul creștin din zilele noastre.

Un alt obicei care se păstrează astăzi este postul negru, ceea ce înseamnă că cei care doresc să îl preacinstească pe Sfântul Ioan Botezătorul trebuie să nu bea și să nu mănânce deloc azi.

Tradiția mai menționează și că în această sfântă zi nu se mănâncă pepene și nici alte fructe și legume cu formă rotundă care ar putea simboliza capul Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit Libertatea.

O altă superstiție ce trebuie respectată astăzi este legată de treburile casnice. Gospodinele nu trebuie să spele astăzi sau să facă treabă în gospodărie.

Citește și: Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii 2024. Ce rugăciune puternică se spune în această perioadă

După această săbătoare, o alta care e în strânsă legătură cu cea de astăzi este aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că acesta a fost prierdut de 3 ori și apoi găsit tot de 3 ori.

Cea de-a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, și cea mai importantă, este prăznuită în fiecare an pe 25 mai.

Rugăciunea care se rostește la praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

"O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!"

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce se face și, mai ales, ce nu se face în ziua de 20 iulie

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x