Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate, luni, în gospodării din comuna Belinţ, judeţul Timiş, şi din municipiul Arad, acolo fiind instituită supravegherea oficială.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în cazul judeţului Timiş, prezenţa virusului a fost confimată într-o gospodările din localitatea Belinţ, în timp ce în judeţul Arad confirmarea virusului s-a făcut într-o gospodărie din oraşul Arad.
Serviciile veterinare au intervenit de urgenţă, gospodăriile afecate fiind plasate sub supraveghere oficială şi fiind aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.
„Din investigaţiile preliminare, animalele din cele două judeţe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei", arată ANSVSA.
Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi ale Poliţiei.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Adrian Popa, a declarat, luni, pentru News.ro că pesta porcină africană a fost confirmată, în urma testelor de laborator, în comuna Belinţ, dar nu şi la Bârna, unde existau suspiciuni.
În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie două persoane din comuna Belinţ şi o persoană din comuna Bârna au cumpărat 25 de porci de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 de porci.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.
Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
Pensii mai mari cu 1.500 de lei pentru această categorie de pensionari! Cine beneficiază de această majorare record... Accident în lanț pe Autostrada București – Pitești! Au fost implicate cinci mașini...