Antena Căutare

13 septembrie 2018 Ziua Pompierilor în Anul Centenarului. Fapte eroice care au intrat în istorie

Data de 13 septembrie marchează în fiecare an Ziua Pompierilor din România. În Anul Centenarului, Ziua Pompierilor este sărbătorită la nivel național prin diverse evenimente.

13 septembrie 2018 Ziua Pompierilor în Anul Centenarului. Fapte eroice care au intrat în istorie Galerie
| unitischimbam.ro

Data de 13 septembrie marchează în fiecare an Ziua Pompierilor din România, în cinstea faptelor eroice din 1848, atunci compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu a apărat Revoluţia paşoptistă împotriva intervenţiei otomane, în bătălia din Dealul Spirii.

În Anul Centenarului, Ziua Pompierilor este sărbătorită la nivel național prin ample ceremonii militare, expoziţii, competiţii sportive, aplicaţii demonstrative şi prin amenajarea unor puncte mobile de informare preventivă.

Sărbătoarea Zilei Pompierilor din România a fost legal oficializată legalizată începând din 1953.

Ce s-a întâmplat pe 13 septembrie 1948

În 1848, la intrarea în Capitală, trupele otomane au măcelărit civilii şi au arestat o parte din conducătorii Revoluţiei paşoptiste. Aceste fapte i-au indignat pe pompieri, dar şi pe alţi soldaţi din unităţile militare, care nesocotind ordinele date de Locotenenţa domească, s-au pus în mişcare împotriva numeroasei armate turceşti.

Roata de pompieri a Bucureştiului, devenită un sprijin al Revoluţiei, a participat activ la apărarea ei, părăsind cazarma de la Agie, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. Chiar dacă au fost depăşiţi numeric, românii au asalatat la baionetă oastea turcă, capturând o parte din tunuri, pe care le-au întors împotriva duşmanului.

13 septembrie 2018 Ziua Pompierilor în Anul Centenarului. Fapte eroice care au intrat în istorie Pavel Zăgănescu (1815-1897)- foto preluare de pe ro.wikipedia.org

Pompierii au dat atunci dovadă de curaj, pricepere în rezolvarea situaţiilor de luptă și spirit de sacrificiu. Deși lupta de la Dealul Spirii a fost câștigată, mai mult de jumătate din compania de pompieri a murit la datorie – 47 de soldaţi şi doi ofiţeri. Peste 100 de persoane au fost rănite.

Cei rămaşi în viaţă s-au înrolat în armata revoluţionară condusă de Avram Iancu.

Încleştarea din Dealul Spirii a devenit simbol al luptei pentru libertate şi independenţă naţională a poporului român, iar veteranilor li s-a acordat prima decoraţie militară “Pro Virtute Militari”, înfiinţată de domitorul Alexandru Ioan Cuza. În timpul domniei sale, primul ofiţer român a fost trimis la perfecţionare în străinătate, la Paris.

MICA UNIRE: Copiii lui Alexandru Ioan Cuza, născuți sub semnul unui blestem? Toți au avut destine tragice. În 2017, un descendent de-al său vinde textile în Bihor

24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Singurul portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizat de Carol Pop de Szathmári, „pictor şi fotograf al Curţii”, primul fotojurnalist de război

Alexandru Ioan Cuza umbla prin bordeluri, fugărea femeile și a fost prins în pat cu amanta! Viața privată a domnitorului, mai ceva ca un tabloid!

Monumentul Pompierilor Eroi

În memoria acestor curajoşi luptători, a fost inaugurat în 1901, Monumentul pompierilor eroi, realizat din bronz de sculptorul Wladimir C. Hegel. Ca urmare a construirii Casei Poporului (Palatul Parlamentului), a fost dezafectat în 1984 şi mai târziu, mutat la intersecția Căii 13 Septembrie cu Str. Izvor, și redezvelit pe 13 Septembrie 1990 în fața Hotelului Marriott.

13 septembrie 2018 Ziua Pompierilor în Anul Centenarului. Fapte eroice care au intrat în istorie

Pe latura din față a monumentului este fixată o placă de bronz cu inscripția: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)„. Pe latura opusă este fixată o altă placă de bronz, pe care scrie: „În aducerea aminte a luptei susținută în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa„.

Foişorul de Foc - Muzeul Naţional al Pompierilor

Un alt obiectiv important dedicat pompierilor este Foişorul de Foc, Muzeul Național al Pompierilor. Este o clădire de 42 de metri, a fost construit în 1890, ca punct de supraveghere și alarmare al pompierilor, la doi ani după ce precedentul turn, Turnul Colței, ridicat în 1715, a fost demolat.

13 septembrie 2018 Ziua Pompierilor în Anul Centenarului. Fapte eroice care au intrat în istorie

Realizat după planurile lui George Mandrea, arhitectul-șef al Bucureștiului, Foișorul de Foc a fost gândit ca turn de apă. După finalizarea construcției însă, compania locală de apă, Uzina de Apă Grozăvești, nu a avut pompe suficient de puternice pentru a-l umple cu apă.

Foișorul de Foc a fost folosit de către pompieri până în 1935, când și-a pierdut rolul, întrucât în București se ridicau tot mai multe clădiri înalte, iar introducerea telefoniei făcea inutilă existența unui turn de veghe. Din 1963 a fost transformat în Muzeul Naţional al Pompierilor.

13 septembrie 2018 Ziua Pompierilor în Anul Centenarului. Fapte eroice care au intrat în istorie

13 septembrie Ziua Pompierilor. Evenimente în București

Evenimentele dedicate Zilei Pompierilor vor începe joi dimineaţă în Bucureşti cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Pompieri, în onoarea pompierilor căzuţi la datorie.

În Bucureşti, în Piaţa Constituţiei va avea loc un eveniment în care vor fi acordate distincţii familiilor pompierilor căzuţi la datorie, însemnele onorifice „Pompierul de onoare al anului” şi „Salvatorul de onoare al anului” şi va fi prezentată tehnica de intervenţie, iar pe tot parcursul zilei, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov îşi vor deschide porţile pentru public. După ora 20.30, în Centrul Vechi va avea loc retragerea cu torţe a pompierilor salvatori.

În Piaţa Constituţiei, între 10.30 şi 12.00, va avea loc o ceremonie militară, cu prezentarea drapelelor istorice şi uniformelor militare de tradiţie, vor fi acordate distincţii familiilor eroilor pompieri căzuţi la datorie şi însemnele onorifice „Pompierul de onoare al anului” şi „Salvatorul de onoare al anului” şi va fi prezentată tehnica de intervenţie.

De asemenea, pe tot parcursul zilei, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov îşi vor deschide porţile pentru public, iar începând cu ora 20.30, în Centrul Vechi va avea loc retragerea cu torţe a pompierilor salvatori.

În Anul Centenarului, Ziua Pompierilor este marcată în toată ţara prin ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri.

Important de precizat este faptul că pentru evenimentele dedicate Zilei Pompierilor traficul rutier este restricţionat între orele 8.00 şi 14.00 pe Calea 13 Septembrie, între Bd. Libertăţii şi str. Izvor, sensul dinspre Piaţa Francofoniei către Piaţa Arsenalului, pe Bd. Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Spl. Independenţei, pe Bd. Naţiunile Unite, între Bd. Libertăţii şi str. B.P.Haşdeu şi pe Bd. Unirii, de la intersecţia cu Bd. I.C. Brătianu până la Piaţa Constituţiei.

surse: stiripesurse.ro, unitischimbam.ro, stiri.tvr.ro, wikipedia

iPhone Xs. Specificatii, Pret si Data de lansare... Canon de rugăciune 14 septembrie. Praznicul Înălţării Sfintei Cruci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x