Antena Căutare

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni constituie motiv de sarbatoare in majoritatea localitatilor din Transilvania, de la manifestarile comemorative si artistice nelipsind liderii formatiunilor politice maghiare din Romania, UDMR si Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Cu aceasta ocazie, municipiul Sfantu Gheorghe, de exemplu, unde manifestarea centrala, la care sunt asteptate mii de persoane, intre care autoritati locale, judetene, reprezentanti ai organizatiilor civice si politice maghiare, pentru a sarbatori Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni si a aduce un omagiu eroilor Revolutiei din 1848, a fost decorat cu sute de cocarde in culorile rosu-alb-verde. Manifestarea este deschisa in fiecare an cu defilarea traditionala a grupurilor pastratoare de traditii ale husarilor si ale cercetasilor, intampinate cu aplauze de miile de persoane care se aduna in centrul municipiului.

La Oradea, manifestarile organizate de UDMR si bisericile traditionale maghiare vor incepe cu o ceremonie religioasa la Biserica Reformata din Rogerius, dupa care vor avea loc depuneri de flori la monumentul revolutionarului polonez Kazimir Rulikowky din Cimitirul Municipal.

In Arad, comunitatea maghiara se va aduna in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare, pentru a depune coroane la statuia Libertatii, la manifestarea organizata de UDMR Arad urmand sa participe liderii judeteni ai Uniunii si autoritati locale.

La Cluj, UDMR va organiza manifestari comemorative care vor include un mars, o slujba religioasa si o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcata in Covasna, in aproape in fiecare localitate, prin spectacole, ceremonii religioase si comemorative in scoli, biserici si la monumentele unor eroi.

In Satu Mare, manifestarile organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni vor avea loc joi dupa-amiaza, iar la acestea va participa si liderul UDMR, Kelemen Hunor. Manifestarile vor incepe la ora 17.00 la statuia poetului national al Ungariei, Petofi Sandor, din parcul de langa Spitalul Judetean II din Satu Mare, unde vor fi depuse coroane de flori, va avea loc un recital de poezie si muzica si vor fi sustinute discursuri.

In Harghita, manifestarile incep la Miercurea Ciuc cu un moment comemorativ la Scoala Generala "Petőfi Sándor". Apoi, se vor depune coroane de flori la statuia generalului Gál Sándor, iar festivitati similare vor avea loc la statuile revolutionarilor Petőfi Sándor si Nicolae Balcescu din Piata Cetatii.

Iar in Mures, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcata prin manifestari organizate de UDMR, PCM, CNMT si Tineretul Maghiar Ardelean, la Targu Mures.

In Bihor, UDMR si Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizeaza manifestari separate de 15 Martie.

La manifestari nu si-au anuntat prezenta personalitati marcante din Ungaria, tara care va fi reprezentata doar de consulul general in Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál.

Foto: Intactimages

VIDEO! Capitala: Doi soferi s-au luat la bataie din cauza unei masini parcate neregulamentare... Exploziile de la Sighet: Fostul administrator al firmei de gaze, arestat preventiv pentru 29 de zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x