Nivelul de pregatire duce la cresterea productivitatii muncii si, implicit, la cresterea veniturilor. In plus, educatia tertiara tinde sa devina determinanta in gasirea unui loc de munca in urmatorii 10 ani. Totusi proportia celor cu varste intre 25 si 64 de ani, cu nivel de educatie tertiara, variaza mult de la o regiune la alta. In majoritatea regiunilor din zona capitalelor, peste 40% din populatia apta de munca are o pregatire superioara.
In coada clasamentului se afla patru regiuni europene unde rata este sub 10%: regiunile Sud-Muntenia si Sud-Est din Romania, o regiune din Cehia si Insulele Azore. „Per ansamblu, regiunile cu cel mai mic numar de persoane cu educatie tertiara sunt concentrate in Romania, Cehia, Portugalia si Italia", arata un raport recent al Comisiei Europene.
Cum regiunile cu o proportie mai mare de persoane cu nivel ridicat de instruire au o productivitate mult mai mare decat celelalte, unul dintre obiectivele strategiei europene pentru anul 2020 este cresterea procentului celor cu educatie tertiara la 40%.
citeste articolul complet pe Financiarul.com