Au câştigat dreptul de a avea o armă, dar nu şi dreptul de a trage la întâmplare. 250.000 de români deţin, în acest moment, o armă de foc. Trei sferturi dintre acestea sunt letale! Este ultima statistică făcută publică de Ministerul de Interne. Cifrele sunt în creştere faţă de anii trecuţi. Tot în creştere sunt şi atacurile armate. Doar în Bucureşti, în ultimul an, au avut loc zeci de astfel de incidente.
Un şofer îşi face singur dreptate, după ce nu i s-a acordat prioritate într-un sens giratoriu. Scoate un pistol şi trage şase gloanţe în maşina care l-a incomodat. Şoferul supărat a fugit de la locul fapte. La fel a făcut şi victima. Martorii incidentului au sunat însă la 112.
Legea se face cu pistoale şi în parcări. În mai puţin de 15 secunde doi indivizi trag câteva focuri de armă şi distrug geamurile unei maşini. Poliţiştii cred că a fost vorba de o reglare de conturi. Dar n-au arestat pe nimeni.
La fel şi în aceste zile. Doi bărbaţi înarmaţi au scos fără să ezite arma şi au tras. În zona Băneasa, un om de afaceri croat a fost ciuruit de gloanţe, iar în militari o femeie a fost mutilată pe viaţă. Unul dintre atacatori e şi acum liber. Celălalt n-a fost nici el prins de poliţie. S-a predat singur.
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a promis că Poliţia Locală va fi dotată cu două elicoptere pentru a supraveghea zonele periculoase.
Cert este că tot mai mulţi români simt nevoia să îşi cumpre o armă pentru a se proteja. 160.000 de arme letale şi 80.000 de arme neletale sunt înregistrate cu permis de port armă, în ţara noastră. Pistoalele se vând până şi pe internet.
Dreptul de port armă în România se acordă greu, fie că este vorba de arme letale sau neletale. Este nevoie de un dosar stufos, cu tot felul de acte, printre care şi adeverinţele medicale care să ateste că solicitantul este sănătos fizic şi mental.