Căutare Live

26 martie, Ziua Mondială a Epilepsiei. Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ziua Mondiala a Epilepsiei este cunoscuta din 2018 si sub numele de Purple Day, marcata in peste 50 de tari(inclusiv România) pe data de 26 martie. in semn de solidaritate pentru, cei peste 500.000 de bolnavi de epilepsie din Romania, se poarta culoarea mov.

Ziua Mondială a Epilepsiei este cunoscută din 2018 și sub numele de Purple Day, marcată în peste 50 de țări(inclusiv România) pe data de 26 martie. În semn de solidaritate pentru, cei peste 500.000 de bolnavi de epilepsie din România, se poartă culoarea mov.

Epilepsia este o boală a sistemului nervos, caracterizată prin crize convulsive intermitente, însoțite de pierderea cunoștinței, de halucinații și de alte tulburări psihice. Crizele de epilepsie apar cel puțin de două ori la un interval de minim 24 de ore.

Tpuri de epilepsiei:

  • idiopatică, atunci când sunt implicate anumite anomalii genetice
  • dar poate fi și secundară unor afecțiuni cerebrale cum sunt, accidentul vascular cerebral, tromboza venoasă cerebrală, traumatisme cranio-cerebrale, infecții cerebrale (meningită, encefalită), tumori cerebrale, consum de toxice (alcool, droguri), boli neurodegenerative (Boala Alzhemier), etc.

Cum se ma manifestă criza de epilepsie?

Din punct de vedere al manifestărilor, crizele epileptice sunt de două tipuri: parțiale (simple sau complexe) și generalizate(implicând și pierderea stării de conștiență).

Crizele epileptice pot apărea sub diferite forme, cum ar fi, unele mișcări involuntare (convulsii, contracturi) localizate la nivelul unui membru, a unei jumătăți de corp sau a întregului corp.

Alte crize epileptice pot apărea sub formă de absențe (episod scurt, cu durata de câteva secunde, în care pacientul rămâne ''blocat'' și inconștient).

Totodată crizele epileptice se pot manifesta și sub forma unor senzații neplăcute (amorțeli, înțepături), sau a unor tulburări vizuale, auditive, olfactive, gustative, cu durata medie sub 2 minute.

Criză de epilepsie, primul ajutor

Dacă pacientul își pierde cunoștința sau cade, trebuie așezat pe pat, întins pe o parte, pentru a nu se îneca. În acest timp, încercați să-l ștergeți cu o batistă curată pentru a nu se sufoca cu propria salivă. Slăbiți orice obiect vestimentar din jurul gâtului ce îi poate afecta respirația. Îi puteți introduce între dinți o batistă sau un tifon steril, făcut sul, pentru a-l împiedica să-și înghită limba, însă evitați corpurile mici pe care le poate înghiți. Fiți foarte atenți, pentru că în timpul crizei vă puteți alege cu o mușcătură.

Cum se tratează epilepsia?

Citește și
Cum mai arată Fernando de la Caransebeș, care cânta piesa „Castravetele”. A ales calea credinței și nu mai cântă manele
Cum mai arată Fernando de la Caransebeș, care cânta piesa „Castravetele”. A ales calea credinței și nu mai cântă manele
Cum mai arată Fernando de la Caransebeș, care cânta piesa „Castravetele”. A ales calea credinței și nu mai cântă manele
colaj de fotografii cu nicole cherry care a nascut
Nicole Cherry a născut! Prima imagine cu fetița înfășată. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică de 22 de ani
Nicole Cherry a născut! Prima imagine cu fetița înfășată. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică de 22 de ani
Colaj cu Nuțu Cămătaru și Claudia balint
Cine este soția lui Nuțu Cămătaru. Claudia Balint a devenit cunoscută când a apărut într-un videoclip de manele
Cine este soția lui Nuțu Cămătaru. Claudia Balint a devenit cunoscută când a apărut într-un videoclip de manele
Mai multe articole

Fiind o boala cronică, tratamentul pentru epileptici este în primul rând unul nemedicamentos. Epilepticii trebuie să evite consumului de substanțe neurotoxice și neuroexcitante (alcool, droguri, cafea, băuturi energizante), respectarea orelor de somn, evitarea expunerii prelungite la calculator sau televizor, evitarea surselor de electricitate, foc, sau orice altceva ar pune în pericol viața pacientului.

Medicamentele pentru această boală sunt alese de medicul neurolog în funcțe de tipul de crize epileptice.

34 de ani de la Cernobîl. Imaginile gloriei din Pripiat, orașul în care s-a construit centrala morții. Așa arăta înainte... Un bărbat a murit și o femeie a fost rănită, după ce un accident și un microbuz s-au răsturnat, lângă Timișoara...
Parteneri
De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi
Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.
Catine.ro
Ultimele știri