Antena Căutare

AFP: Pădurile şi pădurarii români, ameninţaţi

Porţiuni întregi de munte despădurite agresiv în Carpaţi, în România, arată că autorităţile nu reuşesc să controleze acest flagel, care pune în pericol inclusiv pădurarii, relatează AFP.

Doi angajaţi ai oficiului român al pădurii Romsilva au fost ucişi în sectoare diferite în ţară, unde se aflau în misiuni de patrulare.

Unul dintre paznici, Liviu Pop, un pădurar din Maramureş (nord), a fost împuşcat pe la spate imediat după ce a avertizat la telefon că a surprins trei persoane care tăiau ilegal lemn. Cu o lună mai înainte, unul dintre colegii săi din Iaşi (nord) a fost lovit cu securea în cap.

Aceste omucideri au îndreptat reflectoarele asupra acestui flagel al defrişării clandestine a pădurilor române, de care sunt învinovăţite puterile publice, considerate incapabile să acţioneze eficient.

Pădurarii au manifestat în două rânduri, în octombrie şi noiembrie, pentru a-şi exprima nemulţimirile. Potrivit Romsilva, 185 de agenţi au fost agresaţi în cadrul serviciului din 2014.

Articolul continuă după reclamă

MULTINAŢIONALE

Aproximativ zece pădurari intervievaţi de AFP au dat asigurări că au fost ameninţaţi sau atacaţi. Salariul lor mediu nu depăşeşte 2.000 de lei (420 de euro).

Pentru această remuneraţie, ”eu trebuie să supraveghez singur 1.000 de hectare”, declară pentru AFP Valentin Dirig, în vârstă de 43 de ani, care cutreieră păduri în Neamţ (nord-est) de aproximativ 15 ani. ”Este foarte periculos să faci această meserie”, dă el asigurări.

În România - unde pădurile acoperă o treime din suprafaţa ţării (şapte milioane de hectare) - filiera lemnului reprezintă aproximativ 126.000 de locuri declarate şi 3,5% din PIB.

O parte a arborilor tăiaţi este folosită la încălzire, în zona rurală, unde trăieşte în continuare un român din doi. Piaţa internaţională a mobilei şi bricolajului consumă altă parte din această resursă, prin implantarea în România a mai multor grupuri străine, inclusiv numele greu austriac Schweighofer, care lucrează cu mulţi intermediari locali.

În 2015, Curtea română de Consuri a tras un semnal de alarmă, apriciind că 80 de milioane de metri cubi de lemn, în valoare de cinci miliarde de euro, au fost tăiate în mod ilegal din 1990 în 2012.

În acelaşi an, iar apoi din nou 2017, Guvernul a înăsprit controlul exploatărilor forestiere şi sancţiunile aplicabile, dând asigurări că despădurirea criminală este de-acum sub control.

Potrivit Romsilva, volumul de lemen tăiat ilegal s-a ridicat la 206.000 de metri cubi în 2018, dintre care 31.000 de metri cubi provenind din păduri publice.

Aproximativ jumătate dintre pădurile române aparţin unor entităţi private. Pădurarul Valentin Dirig considră că ”problema vine de la proprietari privaţi, care şi-au recuperat terenurile după căderea comunismului şi care cred că pot face orice”.

BĂTĂLIA CIFRELOR

Asociaţii de apărarea mediului, foarte active în a denunţa o ”mafie a lemnului”, apreciază că volumele de lemn tăiat ilegal este larg subestimat de stat.

În 2015, expertul Gheorghe Marin a fost însărcinat de Guvern să întocmească un inventar al pădurilor. El a estimat la 20 de milioane de metri cubi tăierile de copaci ”nedeclarate” anual, aproape dublu faţă de volumul înregistrat oficial. Această cifră, dezvăluită luna trecută de presă, a fost scoasă însă din raportul expertului, autorităţile punând la îndoială calcularea ei.

”Este de ajuns să te uiţi la numărul de camioane care transportălemn, pentru a înţelege că despădurirea scapă de sub orice control”, afirmă Cristian Neagoe, un oficial de la ONG-ul Greenpeace.

Şiretlicurile în vederea acoperirii unei activităţi clandestine sunt numeroase. ”Unele companii efectuează două transporturi în baza unei singure autorizaţii”, afirmă Radu Melu, un specialist în această problemă de la Fondul Mondial pentru Natură (WWF).

În afară de lăcomia unor exploatanţi, traficul de lemn este o resursă pentru populaţii fără alt mijloc de subzistenţă. În uciderea pădurarului de la Iaşi, poliţia a arestat un asolescent în vârstă de 17 ani care fura lemn.

Greenpeace acuză Ministerul Mediului de faptul că întârzie să pună în aplicare un sistem eficient de control al transportului lemnului şi că a oprit în 2017 folosirea imaginilor satelitare în supravegherea pădurilor.

În 2018, un studiu foarte detaliat al ONG-ului cu privire la practicile grupului Schweighofer - suspectat că trece cu vederea originea lemnului - a antrenat o spectaculoasă operaţiune a poliţiei în locuri ale grupului în România şi deschiderea unei anchete judiciare.

În regiunea Valea Rea, în Carpaţi, pădurea prezintă răni adânci. Midorel Badescu, un inginer forestier în vârstă de 59 de ani, cunoaşte fiecare potecă din zonă şi dă asigurări că treiproprietari sunt vizaţi de mai mulţi ani într-o anchetă.

”Puţin contează dacă sunt condamnaţi sau nu”, spune el, ”ceea ce vreau este să fie obligaţi să reîmpădurească”.

Sursa : news.ro

Cât costă brazii de Crăciun? Află acum prețurile de pe piață... A început razia! Polițiștii dau amenzi uriașe românilor care nu respectă regula! Ce nu ai voie să folosești...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
O româncă a stat cinci ore la coadă pentru a-și lua rămas-bun de la Papa Francisc. Ce a povestit | VIDEO
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. O combinație de texturi și arome Catine.ro
Alege BINE pentru TINE. TU ești LIDERUL În această seară, de la ora 19:30, Elena Lasconi vine la Observator!
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Anunțul făcut de Denisa Tănase după 3 ani de căsnicie cu Mircea Brânzei. De ce nu au mai apărut împreună.... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
S-au căsătorit în mare secret, departe de ochii curioșilor, iar acum au publicat imagini inedite de la nuntă!... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu... BZI
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant HelloTaste.ro
Reuters: Trump vrea sa îi dea lui Putin de jure Crimeea şi 20% din Ucraina. Europenii au trimis la Casa Albă un... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2025. Leii se afirmă în fața celor din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deputații au aprobat: polițiștii din Republica Moldova pot acționa, cu mașinile și armele lor, în România Jurnalul
Igor Cuciuc, mesajul emoționant primit de la fiica sa Andreea, la șase luni de la moartea tinerei:Mulțumesc că... Kudika
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales Playtech
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor Redactia.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani Observator
Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Cum se pot deosebi aceste două afecțiuni cronice MediCOOL
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Tabel exclusiv pentru bărbați | Câți bani vei primi la PENSIE, în funcție de data nașterii și de stagiul... Gandul
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968 CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x