Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Alegeri prezidențiale 2019. Cum a încercat să își pună capăt vieții unul dintre cei mai duri șefi de stat. Petru Groza s-a aruncat în apele Timișului

Petru Groza, născut în satul Băcia, județul Hunedoara, într-o familie de preoți, a fost avocat și om politic interbelic, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, prim-ministru în primele guverne comuniste, între anii 1945-1952. Groza a fost președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, funcție asimilată celei de șef al statului.

Petru Groza

”Strămoşii mei, care din tată în fiu au slujit la altarul Domnului ca preoţi, sunt de baştină din Munţii Apuseni, din Ţara Moţilor. La umbra gorunului lui Horea, lângă mormântul lui Avram Iancu, se află astăzi încă un mormânt, acela al preotului Simion Groza, tribun al lui Avram Iancu, mort în revoluţia din 1848” , dezvăluia Petru Groza despre originile familiei sale.

Cu toate că Groza provenea dintr-o familie de preoți cu o tradiție îndenlugată, acesta a ales meseria de avocat, apoi de om de afaceri şi politician. „M-am născut şi mi-am trăit copilăria în dangătul clopotelor de vecernie, în mirosul tămâiei şi gustul prescurei, la umbra turnului bisericii strămoşeşti” , afirma Petru Groza în memoriile sale, publicate în volumul „Adio lumii vechi” (2005).

Viața lui Petru Groza este cunoscută, însă un aspect a fost ținut departe de urechile curioșilor. În biografia sa, acesta povestește tentativa eșuată de suicid din copilărie, pe timpul când Groza studia la școala maghiară din Lugoj.

Liderul comunist împreună cu alți trei colegi au furat banii unei servitoare din oraș, care purta „un ciorap plin cu bani” , pe care multe femei din acea vreme îl purtau la gât. Fapta celor patru elevi a fost povestită în fața clasei, iar aceștia au fost puși la zid.

S-a aruncat în apele Timișului cu gândul la sinucidere

De teama consecințelor, Petru Groza promite că se va sinucide. Micul Petru, cu conștiința încărcată de vină, se duce pe un pod din oraș și se aruncă în apa Timișului. Cu tot cu haine și cărți. Planul acestuia de a se sinucide nu a iesit conform planului deoarece apa Timișului e mică, iar acesta se lovește cu ceafa de fundul râului și își pierde cunoștința, însă este tras la mal de către un sergent care a văzut toată scena.

„Eram în rai, în mijlocul unor minunate coruri îngerești, cântate de numeroși și frumoși îngeri! Pluteam pe aripile unei fericiri necunoscute“ , descrie Petru Groza, starea de inconștiență.

Micul Petru Groza este pedepsit de către tatăl său și mutat la la școala confesională evreiască din Coștei. Însă acest lucru nu pune capăt năzbâtiilor viitorului șef de stat, care a furat praful de pușcă al bisericii și se bate cu colegii.