Căutare Live

Alerta pentru prevenirea contaminarii cu febra aftoasa, cea mai periculoasa boala la animale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a instituit o alerta pentru prevenirea contaminarii cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasa boala a animalelor. Decizia a fost luata dupa ce, joi, autoritatile bulgare au depistat un caz de febra aftoasa la mistreti.

Seful autoritatii, Radu Roatis-Chetan, a convocat un grup de experti in domeniu, pentru a elabora strategia de supraveghere si protectie.

"Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul Romaniei le reprezinta in acest moment judetele Constanta, Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Olt si Dolj", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Specialistii au alertat autoritatile locale din judetele de risc si asociatiile de vanatori.

"Aceasta boala este foarte contagioasa, iar implicatiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot inchide zone intregi. Orice aparitie a unei boli se comunica imediat la Uniunea Europeana si, dupa ce se intruneste un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare."

"Noi am dispus de urgenta masuri de control si prevenire in zonele de risc de la granita cu Bulgaria, iar specialistii nostri, impreuna cu autoritatile locale, sunt in alerta pentru a impiedica oricare posibilitate de contaminare", se mai arata in comunicat.

Autoritatile bulgare au depistat febra aftoasa la trei porci mistreti vanati in regiunea Burgas, intr-o zona situata la doi kilometri de granita cu Turcia.

In Romania, nu a mai fost depistat nici un caz de febra aftoasa din anul 1974. Statutul de tara libera de febra aftoasa este mentinuta si reconfirmata anual de catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor.

Foto: Intacimages

Dorel loveste din nou! Mii de argeseni au ramas fara cablu TV, internet si telefonie fixa... Botis: Mamele care nasc in concediul maternal primesc 600 de lei in plus...
Parteneri
Cele mai frumoase izvoare termale din lume. Unde te poți relaxa iarna aceasta
Iarna se apropie cu pași rapizi și mulți își doresc să meargă în vacanță în locații de vis. Ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase izvoare termale din lume. Locuri inedite, pline de farmec, care te vor lăsa rapid fără cuvinte.
Catine.ro
Ultimele știri